Колесо історії. Волинський Губків

  1. Новина відноситься до:

Губків – сьогодні невелике село на сході історичної Волині. Вперше згадується не початку XVI століття як зруйноване татарами укріплення. Саме ті давні мури й досі  вражають мандрівника своєю старовиною і загадковістю. У ХІХ столітті, коли краєм подорожував художник Наполеон Орда, мури були краще збережені. Він зробив гарний малюнок з виглядами старовинних руїн, що височіють над водами річки Случ.

Губків, як це часто бувало з невеликими містечками з замком, часто переходив з рук у руки. Так, з початку XVІ століття володіли місцевим замком магнати Семашки, а з XVІІ замок замок перейшов до могутніх Даниловичів, від них – до Цетнерів. Після заміжжя Терези Теофілі Цетнер за Юзефом Потоцьким містечко стало власністю представників роду Потоцьких. Син Юзефа Франциск Салезій 1744 року продав Губків магнату Станіславу Любомирському.

1708 року губківський замок зруйнували шведи, а місто занепало, перестали проводитися ярмарки і торги. Пізніше містечко ледь не припинило своє існування через те, що чума «викосила» значну кількість населення. Приблизно в той час була збудована церква Параскеви, яку спалили у 1943 році нацисти. Сьогодні руїни старого замку ще приваблюють зацікавлених мандрівників.

Губківський замок на малюнку Наполеона Орди. Зображення з Вікіпедії

Руїни замку в наш час. Фото rbrechko.livejournal.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі