Новини минулого: 8 жовтня

  1. Новина відноситься до:

«Український голос», 8 жовтня 1942 р.

Дім, в якому жила Леся Українка в Луцьку. Всім відоме ім’я нашої видатної поетеси Лесі Українки Лариси Косач-Квітки. Одначе про те, що Леся Українка жила деякий час у Луцьку, для абсолютної більшості мешканців нашого міста не відоме. Завдки старанням Редакції нашого часопису при ласкавій допомозі сестри поетеси п. Ольги Косач-Кривинюк, що проживає зараз у Києві, вдалося встановити докладно один дім, в якому зимою 1890 – 1891 рр. жила родина Косачів разом з Лесею Українкою. Дім двохповерховий знаходиться на розі вулиць Катедральної і Троїцької (кол. Домініканської). Помешкання батьків Лесі Українки знаходилося на другому поверсі зі сторони вул. Катедральної. Будинок цей мурований; належав колись до костельних будинків і знаходиться в доброму стані. Два інших будинки в Луцьку, в яких жила Леся Українка з весни 1879 р. до осени 1881 р., ще вимагають точнішого усталення.

Нові ремісники-челядники. При ремісничих майстернях в Володимирі Вол. закінчився іспит для челядників. З 23 учнів, що приступили до іспиту, отримали свідоцтво челядника 21 особа. Теоретичний і практичний іспит відбувся при комісії, що складалася з представника від Гебітскомісара, як предвідника комісії, й учителів. Новоіменовані челядники будуть приділені до праці в Генеральній окрузі Волині й Поділля.

Спорт. В неділю 20 вересня ц. р. на стадіоні м. Ковля відбулися футбольні змагання між командою спортового Т-ва «Старт» з Луцька і командою Т-ва «Просвіта» м. Ковля. Гра закінчилася перемогою лучан 5 : 0.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі