Колесо історії. Старий ринок під замком

  1. Новина відноситься до:

Старий ринок у багатьох викликає захоплення – тут можна багато чого придбати дешевше, ніж у магазині. Комусь він не подобається з різних естетичних причин – бруд, антисанітарія,  недоречність гендлю під замком тощо. Інколи з уст мешканців можна почути фразу, ніби базар тут був завжди. Але насправді, попри свою назву, цей ринок не такий і старий. Його початки сягають всього-на-всього 1960-х років.

У давнину Луцьк був оточений суцільними болотами і річками. Річка Глушець – одне з давніх природних водних утворень біля Лучеська. Вона відгалужувалася від Стиру, текла попід містом і в Стир же впадала. Глушець починався в районі сьогоднішньої вулиці Парковий Узвіз (Тещин язик) і стікав до Стиру біля Красненського мосту на Ковельській. А основна частина річки текла на місці нинішнього центрального парку і ринку. Так було аж до 1920-х років, коли міська влада вирішила висушити річку і розпланувати забудову на звільненій території. Проект генерального плану Луцька 1937 року передбачав влаштування тут доріг, житлових кварталів, школи, театру, будівлі магістрату. Не реалізували його через війну і входження Волині до складу «тюрми народів».

У шістдесятих роках прямісінько під стінами середньовічного Замку Любарта влаштували перші торгові ряди. Так почалася історія Старого ринку. Його назва обманула не одне покоління приїжджих жителів, які вважали, що ринок такий же старий, як і замок. Але насправді базар у старій частині міста – суто радянське явище. Сьогодні є ідея його перенести. Чи відбудеться це, покаже час.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр Котис

Коментарі