«Джерело виливає»: чому чоловік випорожнився на офіційному документі

  1. Новина відноситься до:

"Хроніки Любарта" уже розповідали про оригінальний масив малюнків із так званих "ґродських книг" – товстих збірників документів Луцького ґродського суду, який виник ще в часи Великого князівства Литовського у 1560-х роках.

Записи на маргінесах, зроблені часто невідомими писарями, як стверджують дослідники, відображають світ тогочасного суспільства, його уявлення про право, добро і зло, способи поведінки і неписані закони. Щоб подивитися ці малюнки, натисніть на #культурний вандалізм. Серед масиву творчості зустрічаються і відверто непристойні моменти.

Найцікавіше для сучасного читача - мотивація канцеляристів. Про це є цілі наукові розвідки і монографії, про результати яких буде окрема стаття на "Хроніках Любарта". Зараз покажемо ще один малюнок. Він походить із документу XVII століття. На ньому - чоловік, який справляє нужду. Унизу підпис польською мовою: źródło leie pragnącemu tobie, що можемо розуміти, як "джерело виливає спраглому тобі".

Фонд 25, опис 1, справа 345, аркуш 250 зворот

Хочемо застерегти читачів від неправильного розуміння тієї доби, яка може здатися розпусною, аморальною тощо. Це зовсім не так. Вона була куди шляхетнішою за час після світових воєн ХХ століття, за добу глобалізованого суспільства.

Ці малюнки - лише маленький фрагмент, до розуміння і тлумачення якого треба підходити з позицій винятковості цього явища. А люди, які жили в той час, не були менш розумні за нас, чи менш свідомі. Вони просто володіли іншими знаннями і послуговувалися чіткішими моральними імперативами, притаманними традиційному суспільству.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі