Спадок ОСББ або На паперах ЖЕКи ремонтували навіть те, чого в будинку немає

Джерело: Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом"

Мешканці багатоповерхівок, які виявили бажання самостійно дбати про стан власного будинку, об’єднуються та створюють ОСББ. Згідно з законодавством колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку – ЖКП, зобов’язаний передати новоствореному об’єднанню технічну документацію на будинок. Проте існують випадки, коли ОСББ і досі не може отримати потрібних документів з вини колишнього балансоутримувача.

У Офіс розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці Тільки разом» звернулися активні лучани. Люди просять допомогти з’ясувати, на що житлово-комунальне підприємство №3, на балансі якого перебували їхні будинки, впродовж десятків років витрачало кошти за утримання будинку, та чому ОСББ не передається вся технічна документація на будинок, як того вимагає Закон. Дивним для лучан був той факт, що на паперах комунальники ремонтували те, чого у будинку навіть немає.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

«На паперах зазначено, що ремонтували 22 метри квадратних вимощення, однак біля нашого будинку вимощення просто немає. З того часу ми намагаємося зрозуміти, куди жек витрачає наші кошти», – каже голова ОСББ «Гулака-Артемовського, 1» Ігор Славницький.

В Іраїди Видиш протікала стеля. Жінка звернулася за допомогою до ЖКП №3. Там сказали, що поки на ремонт у її квартирі коштів немає. Жінці запропонували придбати необхідні матеріали за власні кошти, але з умовою, що ЖКП поверне гроші. Пані Іраїда знайшла майстрів, які їй допомагали. Коли вони вийшли на дах, були шоковані: там було багато сміття, яке ніхто ніколи не прибирав. Ремонт зробили та про гроші забули. З обіцяної повної оплати жінці повернули лише половину.

Аби з’ясувати всі обставини та причини скарг, ми завітали до директора ЖКП №3 Руслана Юлдашева. Посадовець розповів, що комунальні служби не мали коштів, щоб проводити капітальні ремонти в будинку. Гроші за утримання будинку завжди витрачали на проведення поточних робіт. Також чоловік каже, що всі будинки, які перебувають на балансі ЖКП, оплачують лише поточний ремонт всіх мереж. На капітальний ремонт ніхто коштів не сплачує, а всі надходження використовуються цілеспрямовано.


«Коли ми зайдемо в будь-який підвал, то ви мені покажіть, де тече вода. А вода ніде не протікає, тому і проблем в поточному ремонті немає», – запевняє директор ЖКП №3.

Ми спустилися у підвал будинку, що на проспекті Волі, 21. Там побачили протилежну сторону слів посадовця. Каналізаційну систему, водопровід, засувки, крани тут не змінювали вже 60 років – з часів його будівництва. Мало помітними є поточні роботи.

Люди хвилюються, адже споруда в тріщинах. Покрівля будинку також не у найкращому стані. Щоб провести капітальні ремонти усіх комунікацій, люди наразі не мають коштів. У будинку лише три місяці діє ОСББ. Цього часу замало, аби повністю виправити бездіяльність ЖКП.

«Ми неодноразово зверталися до жеку, втім відповідь була завжди однакова – немає грошей. На що витратили наші гроші, адже ми стільки років платили за утримання будинку, я не знаю. Напевно, на зарплати працівникам», – каже голова ОСББ «Волі, 21» Маргарита Ліхачьова.

Мешканка будинку Людмила Бокова каже, що від жеку навіть не дочекалися ремонту в під’їзді. Самі збирали кошти та своїми силами покращували стан приміщення. Коли б цього не зробили, то так би й було дотепер.

«Дуже багато оголених труб, як на даху так і в підвалі. Водопровід у такому ж стані. Тут їх ніхто не змінював», – бідкається мешканка будинку, що на вулиці Волі, 21 Людмила Бокова.

Не в кращому стані ЖКП передало ОСББ будинок, що на вулиці Гулака-Артемовського, 1. За 82 роки господарювання комунальних служб тут не помічали.

Коли громада створила ОСББ, комунальники повинні були передати документи, на підставі яких будинок прийняли в експлуатацію, технічний паспорт та плани інженерних мереж будинку. На вимогу правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку у ЖКП не відреагували. Допомогти громаді вирішила депутат міської ради Орися Залевська, яка написала запит до Луцького міського голови.

«На мій запит прийшла відповідь, що ЖКП повинне протягом 3-х місяців передати наявну документацію. Коли ж вона відсутня, то протягом 6-ти місяців колишній балансоутримувач має за власні кошти виготовити необхідні документи», – каже депутат Луцької міської ради фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Орися Залевська.

Із 640 будинків, які перебували на балансі ЖКП №3, в наявності повна документація є лише для 36 будівель. Аби відновити документи для всіх інших потрібна чималенька сума, якої у жеку немає. Приміром, директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев каже, що протягом 3-х місяців потрібних документів жек не в силах виготовити, адже потрібно 300 тисяч гривень.

«Я думаю, що це питання потрібно врегульовувати в Києві на законодавчому рівні. Верховна Рада має внести якісь корективи, адже їм не вистачить міського бюджету, щоб виготовити всю технічну документацію, яка прописана в Законі», – вважає Руслан Юлдашев.

У нормі Закону № 417, зазначено: якщо документація на багатоквартирний будинок відсутня, його колишній балансоутримувач, або особа, яка здійснювала управління будинком до створення ОСББ, зобов’язаний відновити її за власний рахунок. На це відведено півроку з дня реєстрації ОСББ. Поки люди не матимуть потрібних документів, доти не зможуть визначити, які комунікації потребують першочергових змін. Громада має активніше відстоювати свої права. А Офіси розвитку кварталу й надалі підтримуватимуть лучан, аби уникнути проблем в майбутньому, надаватимуть їм усю необхідну інформацію.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі