Колесо історії. Монастир визволителів християн

  1. Новина відноситься до:

На фото – один із католицьких монастирів Луцька часів Речі Посполитої. Він належав ордену тринітаріїв. Його члени у давні часи викуповували християн із мусульманської неволі. Пізніше завдання трохи змінилися – ченці опікувалися бідними та хворими.

У Луцьку монастир та костел ордену збудували на початку 1700-х років. Вважається, що архітектором костелу був Кацпер Бажанка – автор оздоблення верхівки кафедрального костелу у Вавельському замку Кракова. Монастир був розмальований фресками Йозефа Прехтля. Ніхто цього не досліджував, але вважається, що фрески збереглися під радянською та сучасною штукатуркою.

У ХІХ столітті костел згорів, його розібрали, а в монастирі зробили Окружний суд. У міжвоєнний період він дуже прославився так званими процесами над комуністами. Наприклад, у 1934 році відбувся суд над членами КПЗУ. Їх було 56: 29 українців, 20 євреїв та 7 поляків. На процесі були присутні журналісти з Варшави, Кракова, Берліна та Праги. Але більшість із них згодом потрапили під амністію. Зараз у цій будівлі – військовий госпіталь.

Окружний суд. Фото polona.pl

Військовий госпіталь. Фото Олександра Котиса

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі