Волинянку номінували на «Еммі» за сюжет про Майдан

Джерело: Сегодня
  1. Новина відноситься до:

Вікторія Бутенко з Володимира-Волинського потрапила в шорт-лист найпрестижнішої телевізійної премії в США «Еммі». Вікторія номінована CNN серед інших учасників творчої групи проекту «Україна: стрілянина на Майдані Незалежності» (Ukraine: Shooting in Independence Square).

Також на 36-ту щорічну нагороду у сфері новин і документалістики номіновані матеріали про події в Україні каналів NBC і PBS. Церемонія нагородження відбудеться 28 вересня в Нью-Йорку. Це вперше за останні 10 років на найзнаменитішу телевізійну премію в світі «Еммі» номінована українка, - пише  «Сегодня».

Продюсер Вікторія Бутенко пройшла в шорт-лист претендентів на 36-у щорічну нагороду в сфері новин та документалістики. Володарі премії, яку вважають телевізійним еквівалентом «Оскара», будуть названі 28 вересня в Нью-Йорку.

Претендентами на нагороду, зі слів Вікторії Бутенко, стала досить велика команда проекту. «Я – один з трьох продюсерів, хоча до мене більше уваги, так як за останні 10 років я – єдина українка, яка номінована на «Еммі», – каже Вікторія. Всього в шорт-лист потрапили п'ять проектів: два – від CNN, і три – від інших телеканалів. Практично всі матеріали стосуються подій, які відбувалися на Майдані в 2014 році.

Для самої Вікторії номінація на «Еммі» стала повною несподіванкою.

«Я дізналася зовсім випадково. Бачила, що оприлюднені імена номінантів на «Еммі», але пильної уваги не звернула. А пізно ввечері, вже через півтора дня, колеги надіслали мені на мейл лист, мовляв, якщо я раптом не помітила, то мене номінували на «Еммі». Я була дуже здивована, подивилася, а там дійсно моє ім'я! Я не очікувала», – каже Вікторія.

Правда, участь в шорт-листі кандидатів на телевізійний «Оскар» разом зі славою принесло і більш високу відповідальність.

«Сама по собі номінація – це дуже престижно! Премія дається виключно за професійні заслуги. Але корона від цього не зростає. Сукня для червоної доріжки не готую, квитки в США не купую. Відчуваю більше відповідальності, тому що тепер від мене очікують якість роботи як мінімум не гірше, ніж раніше. Хоча дуже приємно, звичайно. Була здивована тим, скільки підтримки надають люди: багато хто підходить на заходах, кажуть, що впізнали мене», – поділилася Вікторія.

У проекті, за який Вікторія Бутенко номінована на «Еммі», йдеться про події на Майдані 20 лютого 2014 року. Цей день був найтрагічнішим за весь час протистояння на Майдані: снайпери відкрили прицільний вогонь по учасниках Революції Переваги на вул. Інститутській. Жертвами стали кілька десятків людей, сотні – зазнали поранень. Всього з 18 по 20 лютого було вбито 73 протестуючих, загинули 11 працівників правоохоронних органів.

Редакція каналу CNN, де працювала Вікторія, знаходилася в самому епіцентрі подій – в будівлі по вул. Інститутська, 4. Кожен день продюсер ходила на роботу і поверталася додому через Майдан.

«Було дуже страшно і тривожно, що тут приховувати. Події тих днів я пам'ятаю уривками, оскільки ми працювали дуже інтенсивно. На жаль, не збереглося навіть фото. Але кілька моментів того дня я пам'ятаю дуже чітко. 20-го лютого я спустилася на перший поверх, де знаходився медпункт, і раптом побачила, як занесли перших загиблих. Всі відразу зрозуміли, що відбувається, і люди кинулися розшукувати своїх рідних, які стояли на Майдані. При мені батько знайшов тіло свого сина. Потім ігший чоловік побачив свого сина загиблим. Ним був 19-річний Устим Голоднюк. При ньому була блакитна каска, він вірив, що вона його захистить...», – розповіла Вікторія.

Про ці події їй складно згадувати навіть через півтора року.

«З одного боку – відчувала людський шок від того, що відбувалося, з іншого – потрібно було терміново знайти оператора, щоб світ знав про те, що коїться. Мене після роботи якийсь час просто трясло – не від страху, а від усього, що я побачила», – згадує продюсер.

Розповісти про події в Україні в прямому ефірі телеканалу CNN в той день запросили і керівника медичної служби Майдану Ольгу Богомолець. Вікторія Бутенко згадує, як знесиленому практично цілодобовим чергуванням лікарю довелося йти на ефір по сходах, оскільки в будівлі не працювали ліфти.

«У ці дні нам потрібні були гості для ефіру, причому англомовні, які б могли з перших вуст повідомити про події. Ми запросили в тому числі Ольгу Богомолець, яка завідувала медичною службою Майдану. З одного боку, було страшно: ти забираєш керівника медичної служби, і за ці 15 хвилин може щось трапитися. З іншого боку, люди повинні знати про те, що відбувається. Я пам'ятаю, що в будівлі не працював ліфт, і я вела Ольгу на 10-й поверх пішки. А вона просто падала від утоми. Після ефіру я її годувала якимось фруктом, здається, бананом, і вивела її назад, вона була на межі людських сил», – каже телепродюсер.

З іноземними ЗМІ Вікторія Бутенко працює вже більше 10 років. Першим закордонним виданням, з яким вона співпрацювала, було Los Аngeles Times, і за роки кар'єри цей список поповнився такими брендами, як NBC, BBC, CNBC, Al Jazeera International, The Wall Street Journal, The Telegraph, The Guardian, The Observer і т .буд.

«Інтерес до України, як і до будь-якої країні, – досить хвилеподібний. Є події, які піднімають відбувається в порядок денний міжнародних новин, є періоди затишшя», – розповіла Вікторія.

Зараз, крім роботи на CNN, Бутенко бере участь у підготовці роману «Аеропорт» відомого журналіста, фотографа Сергія Лойка. Він був у донецькому аеропорту під час боїв і на власні очі бачив події там.

«Сергій Лойко в Україні відомий як фотограф, зокрема, завдяки своїй серії знімків «кіборгів» в донецькому аеропорту. Однак насправді він – хороший журналіст, у якого не одна нагорода за статті, зокрема, з України. Зараз Сергій написав свою першу художню книгу.

Вона не документальна, хоча більшість військових моментів засновані на реальних подіях, беруть участь дуже хороші військові консультанти. При цьому в деяких моментах змінені час, локації, позивні. Я Сергію допомагала в плані фактажу, бекграунду, але вважаю, що мого імені в книзі бути не повинно», – розповіла Вікторія Бутенко. Книга вийде у світ на початку вересня.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі