Колесо історії. Гімназія Тадеуша Костюшка в Луцьку

  1. Новина відноситься до:

На вулиці Винниченка розташований корпус Східноєвропейського національного університету. Він складається із двох частин – старішої та новішої. Старіша частина колись була польською гімназією імені Тадеуша Костюшка і першою великою громадською будівлею Луцька у стилі функціоналізму.

Цей стиль виник у Німеччині й став виразником мистецького прагнення до простоти, лаконічності, ясності. Конструкція будівлі мала відповідати її функціональному призначенню.

Гімназію відкрили як приватну в 1917 році для польського населення Луцька. Але вона спершу була в будинку на вулиці Драгоманова. Через чотири роки, коли Волинь опинилася у складі Другої Речі Посполитої, гімназію реорганізували в державну. Кількість учнів та вчителів у ній поступово збільшувалася. Тому вирішили побудувати велике окреме приміщення.

За проектування школи взявся архітектор Казимир Толочко. Він створив три проекти гімназії у стилі функціоналізму. Серед них вибрали найдешевший. Гроші виділило Міністерство віросповідань та народної освіти. Нове приміщення гімназії урочисто відкрили у березні 1931 року. Воно складалося з поєднання простих різних за висотою кубічних форм із акцентовано втопленими у фасад вікнами і виділеним лише однією лінією першим поверхом. Просто і стильно.

Під час післявоєнного відновлення приміщення добудували. На нижчу кубічну частину наростили ще один поверх. Таким чином приміщення стало складатися із двох рівних за висотою частин. Усю споруду покрили грубим кам’яним тиньком. А також додали модних на той час елементів на даху будівлі.

Нині у ній ще можна відшукати первинні елементи дизайну тридцятих – обрамлення вікон, самі вік­на та ручки на них, а також деякі елементи інтер’єру.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі