Ковельська, 17: не будувати не вийде

У Луцьку знову обговорювали будівництво житлових будинків на Ковельській, 17.

Засідання Волинської організації Національної спілки архітекторів України відбулося 1 серпня.

Дивитися: Відео, якою може бути забудова на Ковельській, 17

Основний вердикт – будівництво буде. Депутат Луцької міської ради Андрій Козюра, який називає себе інвестором, каже, що вкладені гроші в міський бюджет. Він називає суму 5 мільйонів доларів. Це гроші, потрачені на викуп ділянки.

Козюра вважає, що будівництво у цьому районі зможе оживити старе місто. Він готовий змінювати проект, аби він задовольнив усіх, але про відмову від будівництва не може йтися.

«Я не хочу зробити капость в Луцьку, але не будувати я не можу», - зазначив він.

Хоча члени місцевої спілки архітекторів воліли б узагалі не будувати в цьому місці, загалом вони допускають будівництво з одним «але». Цю умову узагальнив голова спілки Тарас Рабан.

«Ніхто ж не каже, що проти будівництва, але не за таким проектом. Туристи від такого будуть тікати», - заявив він.

Власне найбільше претензій в архітекторів до самого проекту, а не до доцільності будівництва тут в принципі. Так, Юрій Казмірук заявив, що не була дотримана процедура – проектант не має необхідних документів. Архітектор серед таких називає містобудівне обгрунтування та детальний план території. Він каже, що це є порушенням державних будівельних норм. Крім того, Казмірук вважає, що в таких випадках необхідно проводити конкурс.

«Я особисто не проти забудови, бо це передбачено генеральним планом. Крапка. Стосовно якості забудови такої я категорично проти. По-перше, процедура порушена, і не зовсім коректні професійні рішення», - підсумував архітектор.

Директор Інститут проектування «Комфортбуд» Андрій Вишневський, де проектують забудову ділянки, заявив, що це лише пропозиції, а не власне готовий проект. Пропозиції може робити будь-хто і для цього не треба документації. Її будуть виробляти, коли візьмуться за остаточне планування.

Архітектор Василь Дузь-Крятченко вказав на складність будівництва, яке буде мати наслідки, у поймі річки Стир. Він звернув увагу на відсутність намірів забудові у цій зоні в попередніх генеральних планах міста.

Архітектор Євген Ходаковський поглибив містобудівні зауваження, вказавши на провину міської ради, яка не має стратегічного бачення, якою має бути ділянка між мостом на Шевченка і мостом на Гнідавській. Немає ніякого проекті, від цього всі біди, вважає він.

«Ми не просто затуляємо картинку, тут справа зовсім глибша. Ми змінюємо образ міста. Нам треба, щоб Луцьк залишився зі своїми історичними місцями. Не нівелювати його, а навпаки зробити його характер очевидним і для туристів і для своїх громадян», - зазначив Ходаковський.

Історик Олена Бірюліна виступила проти будівництва. Вона заявила, що зелена зона навколо історичного острова, звідки розвинувся Луцьк, формує його образ і його не можна втрачати. Без цієї території зникає історичне ядро. До цієї позиції приєднався фотохудожник Віктор Чухрай. Він наголосив на природних якостях заповідної території «Гнідавське болото» і показав фотографії тварин та птахів, які там гніздяться. Будівництво стане загрозою їхнього існування.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі