У Луцькраді пропонують визначити, що таке мирне зібрання та право людей на повстання   

  1. Новина відноситься до:

Врегулювати законодавчо поняття «мирне зібрання» пропонує Верховній Раді України депутатська група «Новий Луцьк».

Про це депутати, учасники групи розповіли 20 серпня під час брифінгу. Зокрема, група підготувала звернення до парламенту, яке сподівається підтримає депутатський корпус Луцькради.

«До цих пір у законодавстві немає чіткого визначення що таке мирне зібрання. Це зумовлює те, що з одного боку влада може незаконно придушувати будь-які зібрання, а з іншого боку дає можливість різним угрупуванням, які хочуть розповсюдити свій політичний вплив, здійснювати протиправні дії, нищити комунальне майно, завдавати шкоди, посягати на життя і здоров’я представників влади і органів місцевого самоврядування», – пояснює член депгрупи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

У зверненні йдеться, що кожна людина має право на свободу мирних зборів та асоціацій. Разом із тим в ст. 39 Конституції України встановлено, що право на мирне зібрання може бути обмежене судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

«В наслідок відсутності чіткого правового врегулювання даних положень в окремому Законі України та інших відповідних нормативних актах існують умови для порушення конституційних прав людини, з одного боку, судами та органами виконавчої влади, місцевого самоврядування тощо, а з іншого – для протиправних або неадекватних ситуації та дій з боку організаторів та/або учасників заходу», – зазначено у зверненні.

 Тому виникає необхідність дати визначення суті мирного зібрання, класифікацію видів мирних зібрань та передбачити право на проведення деяких заходів без попереднього повідомлення.

Окрім цього варто на думку авторів звернення забезпечити право громадян на альтернативну думку щодо організаторів та учасників певного мирного зібрання в адекватній йому формі, встановити права та обов’язки організаторів, учасників заходу, а також виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо забезпечення проведення мирного зібрання.

В проекті йдеться про те, що варто визначити право громадян у певних випадках на організацію та проведення акцій непокори і міру відповідальності за протиправні дії під час проведення мирних зібрань, процедуру та право на невідкладне оскарження в суді рішення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб.

«Всі ми розуміємо, що мирні зібрання – це форма демократичної участі. Але уявіть собі, коли громадяни збираються зі зброєю чи кийками? Чи не варто українцям, які мають чудові приклади Майдану 2004 та 2014 років окреслити законодавчо право громадян на повстання? Найкраще право на повстання описане в Декларації США про Незалежність», - зауважує депутат Андрій Осіпов.

Детальніше це питання буде розглядати сесія міської ради, що відбудеться наприкінці серпня. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі