П’ять копійок: Які книжки читають лучани?

П’ять копійок: Які книжки читають лучани?
  1. Новина відноситься до:

Чи змінилися смаки на книги у лучан після подій на сході, яких авторів читають найбільше та чи купують нині книги англійською, «Хроніки Любарта» вирішили запитати у продавців-консультантів місцевих книгарень.

Олена, продавець-консультант книгарні «Знання»:

 

– З дорослої літератури у нас найчастіше купують книги Володимира Лиса, Василя Шкляра та Мирослава Дочинця. Підлітки читають Стівена Кінга та Дена Брауна. Дітям батьки найчастіше купують те, що вимагає шкільна програма. Часто запитують «Алісу в країні чудес», «Чарлі і шоколадну фабрику». Взагалі лучани дуже часто купують книги. Витрачають чималі гроші. Дехто купує відразу кілька. Є постійні покупці, які ходять до нас уже роками.

Ірина, менеджер «Книгарні на Волі»:

 

– Нині дорослі найчастіше купують книги Сергія Жадана, Дари Корній, Олени Печорної, Ірен Роздобудько, Надії Гуменюк, Володимира Лиса. Цікавляться зарубіжною літературою із українськими перекладами. Особливо це стосується Стівена Кінга та Ренсома Ріггза. Часто купують книжки англійською. Здебільшого мовою оригіналу цікавляться тоді, коли це потрібно для університету. Зараз є потужна підліткова серія «Видавництва Старого Лева» та видавництва «Урбіно». Це «Кава з кардамоном» та «Братик Біль, Сестричка Радість». Їх купують найчастіше. Шаленої популярності набули розмальовки-антистрес. Ці розмальовки почали друкувати майже усі видавництва. Діти полюбляють «Пригоди Івана сили», зовсім маленькі – «Свинку Пепу». Українські видавництва постійно презентують різні новинки. Діти обожнюють «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», адже у їхніх книжечках потрібно шукати малесенькі малюночки. Батьки не із захватом це сприймають, бо звикли не до деталізованих малюнків, а до звичайних, які бачили в дитинстві. Головне завдання батьків – вчасно подати дитині книжку. Малюки люблять її і будуть любити у будь-якому випадку. На жаль, нині книга – це не продукти харчування і батьки змушені вибирати між духовною їжею та звичайною.

Дарина, продавець-консультант книгарні «Є»:

 

– Зараз дуже великий ажіотаж на Чака Поланіка. Найбільше полюбляють його книжку «Чарівна ти». Нині дуже популярна книга про штучний інтелект амери­канського письменника Деніела Кіза «Квіти для Елджернона». Шалено розійшовся тираж «Атлант розправив плечі». Нещодавно вийшла друга його частина, а люди запитують уже про третю. Дорослі полюбляють купувати нашого Володимира Лиса, Любка Дереша, Ірен Роздобудько. З класики – Фіцджеральда «Великий Гетсбі»,  «Портрет Доріана Грея» Уайльда, Еріха Марію Ремарка «Три товариші». Підлітки купують «Володар мух» Вільяма Голдінга та «Дім дивних дітей» Ренсома Ріггза. Часто купують фантастику, наприклад, Рея Бредбері «Кульбабове вино». Дітки полюбляють детективи – «Ага, впіймався!», «Лапи вгору». Цікаво, що після подій на Майдані та конфлікту на сході люди майже перестали читати російською, хіба що класику. Читачі перелаштувалися на українську літературу. Молодь до 18 часто запитує про книжки англійською мовою. Особливо про Стівена Кінга. А також дуже полюбляють читати казки англійською мовою. До цього навіть не думала, що так багато людей читають англійською, що не може не тішити. У нас дуже багато покупців. Зазвичай лучани купують від двох книжок. Адже все залежить від ціни книги. Є люди, які хочуть купити більше, але гаманець не дозволяє. Найдорожча книжка у нас вартує 4900 гривень. Це «Українська козацька держава». Дорогі книги купують доволі часто, але не так, як звичайну літературу.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі