Перші футбольні дербі Луцька та Рівного

  1. Новина відноситься до:

Вболівальники зі стажем, без сумніву, пам’ятають про безкомпромісні поєдинки принципових суперників Луцька та Рівного. Який ажіотаж творився на стадіонах цих міст, коли між собою зустрічались «Волинь» та «Колгоспник», «Торпедо» та «Авангард», «Волинь» та «Верес».  

А починались футбольні протистояння Рівного та Луцька більше, ніж дев’ять десятиріч тому. Офіційні футбольні змагання на теренах тодішнього Волинського воєводства почали розігруватись ще в 1922 році. Але перші баталії між дружинами Луцька та Рівного відбулись в липні 1924 року. В змаганнях класу С Люблінського Окружного Союзу футболу, якому підпорядковувалися команди Люблінського, Волинського та Поліського (з центром в Бресті) воєводств, в групі Кресовій зустрілися луцька «Кресов’янка» та рівненська «Гасмонея».

«Гасмонея» була зареєстрована в 1923 році, ставши правонаступником клубу «Маккабі», що розпочав свою діяльність ще в 1918 році. «Кресов’янка» ж свої перші поєдинки зіграла в 1922 році. Обидві команди вперше грали в офіційних змаганнях.

В квітні і травні товариські поєдинки між цими командами краще зіграли луцькі футболісти, перемігши суперника 2:1 в Луцьку («Несподіваній, але загалом заслуженій перемозі «Кресов’янка» завдячує своїй добрій грі. З місцевих належить вирізнити Шулякевича, Мацбродського і Барановського, з «Гасмонеї» - оборонця Гімберга. - «Życie Wołynia» №13 від 27 квітня т.р.), а потім відстоявши нічию 1:1 в Рівному («Перевага «Кресовянки» проглядалась, особливо в першій половині. В тим же часі обидві дружини здобули по одному голу. По перерві гра відкрита, під кінець однак місцеві частіше атакують. Матч відбувся на новому полі «Гасмонеї»» - «Życie Wołynia» №14 від 3 травня 1924р.).

Але коли прийшла пора офіційних змагань, єврейська дружина Рівного впевнено перемогла луцького опонента. Зазначимо, що напередодні цих матчів до луцького Військового клубу (ВКС) були відрядженні кращі гравці «Кресов’янки».

Гра в Рівному середини 1920-х. Фото з особистого архіву Гордія Філіповича - гравця тих часів

В неділю 6.VII гостила чемпіонатна дружина Луцька в Рівному, де розіграла змагання футболу з тамтешньою «Гасмонеєю» на чемпіонат класу С округу Люблінського з рахунком 6:2 на свою не користь.

«Кресовянка» в складі була послаблена, бо аж 5 резервістів не могли протистояти сильній дружині «Гасмонеї», і якби не чудовий воротар «Кресовянки» Догнер, програли б з результатом двоцифровим. Незважаючи на загальну перевагу «Гасмонеї» в першій половині, результат до паузи 3:2. Є то заслуга єдиного відмінного Догнера, котрий був богатирем тих змагань, був просто чудовим і відбив щонайменше 40 пострілів на ворота «Кресовянки», пропустив тільки 6 голів. В «Гасмонеї» досконалий пр. злучник Брик Ушер, котрий здобув левову частку голів, пр. крило Юз і оборонець Гімберг. Судив п. Шпунер, тренер «Гасмонеї».

Życie Wołynia», №24 від 13 липня 1924р.)

За два тижні і знову в Рівному команди вдруге зустрілись в змаганнях класу С.

«В той самий день (20 липня – авт.) розіграла «Кресовянка» в Рівному матч на чемпіонат класу С округу люблінського з тамтешньою «Гасмонеєю» з результатом 2:0 (0:0) на свою не користь. «Кресов’янка» хотіла реабілітуватись за свою поразку 6:2, виїхала до Рівного в найліпшому своєму складі з новонабутим центр. помічником з АЗС і пр. злучником з «Гасмонеї» луцької, але і цього разу мусила лягти, хоч і з більш пристойним рахунком. «Гасмонея», маючи кілька місяців тренера досвідченого, зробила дуже значний поступ. «Кресовянка» ж, борючись стало з фінансовими труднощами з приводу байдужості громадськості луцької до спорту, помислити не може про тренера і власне для того хоче регулювати чудовий матеріал на першокласних футболістів і то була головна причина поразки в Рівному.

Тепер до перебігу гри. «Гасмонея» одразу з початку зорієнтувалась на найслабший пункт «Кресов’янки», то правий помічник, і висилала в бій свого досконалого лівокрилого (репрезентаційний гравець Рівного), котрий створював дуже добрі ситуації під воротами «Кресов’янки», але її оборона нівелює всі атаки «Гасмонеї».

Атака «Кресовянки» ж є дуже слаба і псує всі мячі. По паузі сильна перевага «Гасмонеї», атака якої щораз грізніше насідає на ворота «Кресов’янки» і здобуває першого гола з виразного офсайду, одразу потім падає і другий гол. Кілька грізних випадів л. злучника «Кресовянки» вловив з дужим щастям воротар господарів. Стосунок кутових 8:0 для «Гасмонеї».

Życie Wołynia», №26 від 27 липня 1924р.)

На жаль, через кадрові втрати та фінансові негаразди «Кресов’янка» припинила свою діяльність в кінці того року і Луцьк залишався без «чемпіонатної команди» аж до 1928 року. А «Гасмонея» з Рівного з часом стане одним з лідерів волинського воєводського футболу і тричі виграє чемпіонат Волині.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Сергій Грудняк

Коментарі