(Не)відомі волиняни: Моше Вакс, або людина, яка відкрила світу Софі Лорен

  1. Новина відноситься до:

Нагадаємо, видання про історію Луцька і Волині «Хроніки Любарта» та генеалогічний проект Lodomeria презентують нову рубрику – про відомих невідомих волинян. Будемо розповідати про уродженців Великої Волині, які з різних причин залишилися майже не відомим на батьківщині, але внесли свій творчий вклад у різні сфери людського життя десь на інших землях. Перша розповідь була про Едварда Красінського.

Михайло Вашинський (справжнє ім’я Мойсей (Моше) Вакс) – один із найвідоміших режисерів, монтажерів та сценаристів Польщі, за походженням волинянин.

Майбутній творець відомих фільмів народився 29 вересня 1904 року в місті Ковелі на Волині в єврейській родині Вакс. Родина проживала за адресою вулиця Луцька, 26. Батько його Петро був ковалем, а мати Цецилія продавала птицю. Вже в дитинстві в Міхала помітили артистичні здібності, правда, хлопець не був дисциплінованою дитиною, чим не раз заслужив покарання у своїх вчителів. В 1918 році Моше був відрахований з Ковельської єшиви (єврейського вищого релігійного навчального закладу) за погану поведінку. За легендою, юнак задав вчителю питання про існування диявола.

Вулиця Луцька у Ковелі у часі між світовими війнами

Саме тоді майбутня знаменитість залишає сім'ю в Ковелі у віці 16 років, щоб шукати щастя, роботи і перспективи. В 1919 році хлопець переїжджає до Києва, де стає учнем акторської школи польської актриси Софії Висоцької.

В 1922 році Моше Вакс з’являється в Варшаві. Там за порадою польського актора та режисера Віктора Бєганського, він змінює своє ім’я та прізвище на Міхал Вашинський. Вперше в титрах фільму Віктора Бєганського «Заздрість» глядачі бачать нове ім’я актора, а в майбутньому режисера.

Міхал Вашинський в фільмі «Заздрість» (1922). Fototeka FN

Саме тоді він стає помічником режисера, виконуючи безліч функцій. Отже, можна вважати, що свою кар’єру режисера Вашинський розпочав з посади асистента таких відомих польський режисерів та сценаристів, як Віктор Бєганський, Ришард Оридинський та Джозефа Лейтеса.

У 1937 році Вашинський  дебютував як режисер з фільмом «Диббук» на єврейську релігійну тематику. Навіть сьогодні картина вважається однією із найвідоміших на мові ідиш.

Кадр із фільму Міхала Вашинського «Диббук» (1937). www.imdb.com

З початком війни 1939 року Міхал Вашинський евакуюється з Варшави в місто Білосток. Під час війни він побував в Іраці, Ірані та Італії, спочатку як капрал польського війська, а потім як керівник кіностудії при війську.

Після війни Міхал Вашинський залишається жити в столиці Італії, що кардинально змінює життя. Саме там він одружується з графинею, яка помирає після шлюбу і заповідає чоловіку віллу в місті Анкона та білий з позолотою кадилак.

Знайомі казали про Вашинського, що його життя було набагато успішнішим , ніж його фільми. Дякуючи дружині він увійшов в коло римської знаті і грав роль посередника між Голлівудом і римським лейблом Cinecitta. 

Саме Вашинський в 1951 році помітив статистку Софію (Шиколоне) Лорен на зйомках фільму «Камо грядеш» в Римі, яка пізніше стала всесвітньовідомою актрисою. Також той же Вашинський відкрив світу кіно Одрі Хепберн, і обрав її на головну роль у легендарних «Римських канікулах» Вільяма Вайлера.

Італійська акторка Софія Лорен та Міхал Вашинський.

filmartproduction.pl

Згодом він переїхав до Іспанії, де помер в 1965 році. Похований відомий волинянин в Римі.

Протягом свого життя він співпрацював з такими відомими акторами як Ава Гарднер, Клавдія Кардінале, Грегорі Пек.

Саме Вашинський поставив найбільше польських повнометражних художніх фільмів в міжвоєнний період в Польщі. Найвідоміші його роботи: «Буде краще» (1936), «Болек і Льолек» (1936), «Знахар» (1937), «Дуббик» (1937), «Жінки над прірвою» (1938), «Волоцюги» (1939). У фільмі «Волоцюги»  головні персонажі виконали популярну дотепер пісню «Тільки ві Львові».

Під керівництвом продюсера Семюеля Бронстона Міхал Вашинський як виконавчий директор фірми Samuel Bronston Productions, відповідальний за роботу з артистами, був причетний до появи таких всесвітньовідомих фільмів як: «Джек Пол Джонс» (1959), «Цар царів» (1960), «Ель Сід» (1961), «55 днів у Пекіні» (1963), «Падіння Римської імперії» (1963) і «Казковий світ цирку» (1964).

В 1982 році Єжи Гоффман зняв ремейк фільму Вашинського — мелодраму «Знахар», яка стала дуже популярною в Європі. А в 2006 році Самюель Блюменфельд описав біографію Міхала Вашинського в книзі «Людина, яка хотіла бути принцем».

Міхал Вашинський, filmartproduction.pl

Книга про Міхала Вашинського «Людина, яка хотіла бути принцем»

Італійська актириса Клаудія Кардинале, американський кінопродюсер Семюель Бронстон та Міхал Вашинський, filmartproduction.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко, Lodomeria

Коментарі