365-а річниця козацької слави: тисячі людей з’їхалися на місце битви під Берестечком

365 річницю битви під Берестечком відзначили у селі Пляшева на Рівненщині. Саме там влітку 1651 року зійшлися армії Богдана Хмельницького та польського короля Яна Казимира. Попри значну перевагу з боку ворога, українці до останнього подиху захищали рідну землю. Саме тоді в болотах загинуло 300 козаків, які прикривали відхід основних сил, після того як козацькі війська зрадив підкуплений поляками кримський хан Іслам-Гірей ІІІ, забравши в полон Богдана Хмельницького і залишивши поле бою.

Щороку тисячі людей приїздять на Козацькі могили вшанувати пам'ять полеглих. Нащадки героїв відтворюють давній табір, демонструють зброю, готують куліш, їздять верхи. Цьогоріч вшанувати цю дату зібралися майже 10 тисяч людей. Про це йдеться у сюжеті телеканалу РТБ.

Урочистості розпочалися в суботу, 3 липня, й тривали 2 дні. Уже традиційно, як багато попередніх років, службу Божу відправив у храмі на полі Берестецької битви патріарх всієї Руси-України Філарет. До слова, нещодавно завершений на острові Крит Всеправославний вселенський собор дає надію на те, що невдовзі УПЦ-КП приєднається до 15-ти визнаних вселенський патріархом православних церков.
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі