Лучанам покажуть унікальні прапори

Джерело: Волинський краєзнавчий музей
  1. Новина відноситься до:

У Волинському краєзнавчому музеї до Дня Державного Прапора України відкриють виставку особливих стягів.

Презентація виставки «Український прапор - символ волі й боротьби» відбудеться у четвер, 20 серпня, о 13:00 годині, повідомляє прес-служба музею.

Найстарішим експонатом на виставці є червоно-чорний бойовий прапор УПА. Не дивлячись на те, що прапору більше 70 років він знаходиться в ідеальному стані. Зшите із клаптиків червоно-чорне полотнище було бойовим прапором однієї із сотень на Волині. Одна із зв’язкових заховала прапор у скляну банку і закопала. А вже за незалежної України прапор дістали і в 2006 році передали в фонди Волинського краєзнавчого музею.

Серед експонатів є синьо-жовтий прапор, який вже не зберіг свій початковий вигляд, що був піднятий на одній із будівель Луцька на початку 1990-х років. Але його підпалили. Представники Народного Руху України передали його у музей, аби зберегти для нащадків історію творення незалежної України.

Найбільшу частину виставки займають прапори, що пройшли Революцію Гідності. Це знамена луцьких протестувальників із євросимволікою, яка за кольорами схожа на українську. Також представлений прапор з київської ялинки, який був знятий в останній день існування Майдану та наметового містечка.

Є один прапор, який із Майдану був завезений у зону відчуження у Чорнобилі, він був у сім’ї, яка лишилася там жити. Також на виставці є прапор, що був подарований четвертою Сотнею Самооборони Майдану, де синій колір знаходиться внизу, а зверху – жовтий.

Серед експонатів є прапор подарований добровольцями батальйону «Айдар», де вони поставили свої підписи.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі