Новини минулого: 23 червня

  1. Новина відноситься до:

«Український голос», 25 червня 1942 року.

Український театр у Рівному. Приміщення Рівенського театру на виразне бажання Райхскомісара для України перебудовується на справді європейський храм театрального мистецтва. Праця над перебудовою старого будинку не легка і триває досить довго. Тому ще в Рівному немає постійного театру. Але, щоб дати театральній публиці все ж таки мистецькі видовища, директор міського театру А. Демо-Довгопільський, який одночасно є також його режисером, кожного понеділка виступає зі своїм ансамблем з театрально-концертовим репертуаром. Ці мистецькі вечори дужо люблені всією публикою міста. Уривки з кращих п’єс, оркестра, співи, національні українські танці оце програма цих вечорів. Виступи театру відзначаються дбайливим і талановитим мистецьким опрацьованням. Особливо великим успіхом тішиться у глядачів молода здібна артистка і співачка Валя Корженівська та гурт співаків і танцюристів, які виступають у привабливих українських національних строях.

Дальша відбудова міста. Технічний відділ Міської Управи в Луцьку в місяці травні ц. р. дальше переводив упорядкування й відбудову міста. Між іншим відремонтовано бруків 723 кв. м., хідників 199 кв. м., вирівняно площу 10.000 кв. м. по вул. Миргородській. Спланировано площі по вул. Лисенка, Спадистій і Київській. Ремонтовано цілий ряд будинків, переведено ремонт пекарні при вул. Сонячній, розбудовано стайні апровізаційного відділу Міської Управи. Велику увагу звернено на узеленення міста. Приведено до порядку скверики та зроблено клюмби біля Міської Управи, біля Собору і Консисторії, біля б. Воєвідства та при вул. Лисенка.

Німецьке право в Україні. В видавництві З. Гірцеля в Ляйпцігу появилася недавно нова праця відомого українського правника, історика українського права, професора Українського Університету в Празі Андрія Яковлева під заголовком «Німецьке право в Україні і його вплив на право українське в 16–18 ст.». Автор подав історію прийняття та розповсюдження німецького, а головно магдебурського, права в Україні та його вплив на життя українських міст та формування українського права. Проф. Яковлів перший з дослідників звернув увагу, що німецьке право на різних українських теренах грало іншу ролю. На західних землях воно грало ролю партикулярного права, зате на лівобережжі і в українській козацькій державі 17 і 18 ст. воно мало силу загального закону на рівні з Литовським Статутом. Ця цікава книжка має 10 розділів. 

Газетна фотоілюстрація

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі