Новини минулого: 18 червня

  1. Новина відноситься до:

«Український голос», 18 червня 1942 року.

Закінчення курсу крою і шиття в Луцьку. Цими днями закінчилось навчання на шестимісячних курсах крою і шиття в Луцьку. 12 і ІЗ червня ц. р. відбулися іспити курсанток в присутності представників Уряду Праці і Шкільного Інспектора. Іспити дали добрі наслідки. Склали іспити і одержали відповідний документ про закінчення курсів 38 курсанток.

Створення дальших поштових урядів в Україні. Крім урядів службової пошти, про які вже відомо, створено згідно з повідомленням Генерального Поштового Комісара України нові уряди, а саме в Александерштадті, Барі, Гайвороні, Горохові, Умані  і Василькові.

Велике свято в Старому Чарторийську. Велику радість мали змогу переживати недавно громадяни Ст. Чарторийська. В Ст. Чарторийську є дуже велика старовинна церква, побудована 1741 р. княгинею Вишневецькою. З переказів, які збереглися до сього часу, відомо, що ще з самих початків свого існування це була православна церква. Щойно в 1926 р. приїхали сюди з Америки польські ксьондзи і забрали її під костел, засновуючи тут католицький манастир. Православні таким чином осталися без святині і були змушені будувати для себе другу церкву. Слід тут згадати, що на 5,000 православного населення було в Чарторийську всього дві родини католиків. Такий стан перетривав до приходу Німецької Влади. Недавно з ініціативи парафіяльного уряду зроблено заходи про повернення святині. На щастя не довго прийшлося чекати. На Вознесения, будучи в Ст. Чарторийську, п. Гебітскомісар повернув святиню в користування православних. 
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі