У замку Любарта відкрили «пам’ятник волинському князю»

У Луцьку на території замку Любарта відкрили «пам’ятник волинському князю» – так назвали скульптуру, яку перенесли сюди з проспекту Волі.

Захід відбувся 9 червня.

Власне саму скульптуру виготовили ще в 2002 році під час скульптурного салону, який відбувався в Луцьку. Тоді після завершення виставки вироби майстрів розвезли по всьому місту і встановили на вулицях.

Автором фігури князя є уже покійний скульптор Сергій Зінець.

Автором ідеї встановлення скульптури у замку та прив’язки до місцевості є фотохудожник Віктор Чухрай. Щоб пояснити головне питання «навіщо», автор процитував Конфуція і зазначив, що «справжня помилка – та, яку не можна виправити», маючи на увазі не зовсім вдало розміщену скульптуру на проспекті Волі. Тому вирішили перенести її в замок, «виправивши помилку».

«Можливо автор, який робив скульптуру, і не думав, що вона колись стане пам’ятником, але ось тепер це пам’ятник волинському князю», - зазначила мистецтвознавець Зоя Навроцька.

Під час відкриття слово взяли цілий ряд посадовців і деякі науковці. Ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук зазначив, що такі заходи сприяють іміджу України як «козацької держави, найбільш козацької держави світу». Вкінці священики освятили скульптуру.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі