Новини минулого: 9 червня

  1. Новина відноситься до:

Волинський тижневик «Наш голос», 12 червня 1921 року. Мовою оригіналу.

Приїзд греко-католицького єпископа на Волинь. Де-які газети доносять, що на Волинь незабаром має приїхати греко-католицький (уніятський) єпископ Боцян і роспочне працю по відновленню в нас уніятських обрядів. При тому, здається, православне духовенство зазнає не мало клопоту, бо напевне зав’яжеться релігійна боротьба і одбірання бувших уніятських церков, які тепер пересвячено або на православні або на католицькі костели. Місцем осідку єп. Боцяна вважають або м. Луцьк, або село Жидичин (7 верст від Луцька).

Конокрадство. Не може наш волинський селянин і так похвалитися добробутом, а тут ще люде злої волі дорешти його руйнують. Найбільшим злом, яке тепер примічається на селі – є конокрадство. Не бракує його скрізь на Волині, але найчастіш трапляються випадки в північній частині Рівенського і Луцького повітів. Так недавно, в селі Вілька-Котовська (Піддубецька гміна, Луцький пов.), протягом пари тижнів украдено аж 12 коней.

Спека в Америці. В Америці панують страшні спеки. В Бостоні 6 осіб достало соняшного пораження, одна з тих осіб померла. День 21 мая був найгарячішим днем в Америці, як далеко сягає людська память. Урядовий термометр показував того дня між год. 2 а 4 пополудні 93 степенів Форенгайта.

Також в Чікаго трапилися численні випадки соняшного удару. На дахах «драпачів хмар» лежать в розпуці, спітнілі люди в купелевих костюмах. Гаряч така велика, що навіть до зупи докидають лід. На морськім березі в Брукліні розложилися табором тисячі людей, які шукають полегші від спека. В бюрах в Ню-Йорку уладжено окремі апарати, які відсвіжують повітря, а ціле місто є доведене майже до божевілля.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі