В Україні зникла книга Федорова

Джерело: Кореспондент
  1. Новина відноситься до:

В Україні зникла перша друкована книга в історії країни.

З найбільшої бібліотеки України - імені В.І. Вернадського - зник стародрук «Апостол» Івана Федорова 1574 року, - повідомляє Кореспондент.

Вкрали з бібліотеки

Директор бібліотеки Володимир Попик зізнався у зникненні книги тільки майже через тиждень.

За його словами, крадіжка сталася 10 травня, і за цим фактом вже відкрите кримінальне провадження.

«Ми з органами розшуку контактуємо, але розголошувати подробиці я не буду», - сказав він.

Видання перебувало у відділі стародруків.


Крадіжку виявила заступник з наукової роботи.

За наявною інформацією, книга перебувала в одному зі сховищ бібліотеки. Триває слідство за статтею «Крадіжка». Співробітники бібліотеки коментувати що-небудь відмовляються.

У бібліотеці Вернадського було всього 4 видання «Апостола», зникло одне з них.

Пригоди Апостола

За словами завідувача Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександра Морозова, з міністерства культури надходили застереження про можливість викрадення стародруків.

У 2014 році активісти Самооборони, «Правого Сектора» і Автомайдану знайшли в сховищі цінних книг в резиденції Януковича в Межигір'ї «Апостол», виданий у Львові.


Також у Януковича тоді виявили книгу «Тріодь пісна», видану в 1589 році в Москві, книгу «Євангеліє» і книгу «Мінея загальна», видану в 1654 році у Львові.

Що за книга зникла

«Апостол» був виданий у Львові в лютому 1574 року Іваном Федоровим. Він працював над нею рік: з 25 лютого 1573 по 15 лютого 1574.

Це богослужбова книга, що містить «Послання святих апостолів» з Нового завіту. Книга в основному повторює московське видання від 1564 року, яку також надрукував Федоров, але в українському варіанті є кілька відмінностей.


Гравюра друкованої марки Івана Федорова, яка складається з двох частин: зліва - герб Львова, праворуч - знак самого першодрукаря і герб Григорія Ходкевича, також змінена гравюра із зображенням апостола Луки (автор можливо Филипович-Пухальский Лаврентій)

Крім того, в кінці книги замість офіційної післямови поміщена написана Федоровим «Повість откуду начася и како совершися друкарня сія». Федоров розповів про друкарську справу і вказав, що виправив деякі помилки попереднього видання, вніс редакційні зміни, наблизив текст до правопису, який загальноприйнятий в Україні.

Федоров видав 1000 примірників «Апостола», до наших днів збереглося 90 штук.

Перший видавець

Іван Федоров - один з перших східнослов'янських друкарів, а також гравер, інженер, ливарник.

Разом з білорусом Петром Мстиславцем надрукував в 1564 році в Москві свою першу книгу - «Апостол».

У 1566 році через переслідування з боку вищого російського духовенства і боярства залишив Москву і переїхав до Великого князівства Литовського. У вересні 1572 року переїхав до Львова, де в 1574 році склав і надрукував перший східнослов'янський посібник - «Буквар» з граматикою, і в цьому ж році здійснив друге видання «Апостола».

У 1578 році Федоров перебрався в Острог, де заснував друкарню.

У 1580-1581 роках він разом з сином видав першу повну слов'янську Біблію. Вийшли два наклади, в кожному - своя редакція тексту післямови видавця.

Розлучившись з князем Костянтином Василем Острозьким, Федоров повернувся до Львова, але відновити свою друкарню не зміг.

Протягом останніх двох років життя провів в роз'їздах. Відомо, що в 1583 році він відвідав Краків і Відень, де показував імператорові Рудольфу I свій винахід - багатоствольну гармату зі змінними стволами.


У грудні 2014 року в Львові відбулося урочисте перепоховання останків Івана Федорова. Їх спочатку перевезли з приміщення Музею мистецтва давньої української книги в храм Успіння Пресвятої Богородиці, що на вул. Руській, де відбулася поминальна панахида. Після чого останки заклали в стіну храму Святого Онуфрія.
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі