Презентували волинський іконостас ХІХ століття

  1. Новина відноситься до:

У Волинському краєзнавчому музеї презентували реставрований іконостас ХІХ століття.

Про культовий церковний виріб з села Головно розповіли 16 травня.

Іконостас передали музеєві з церкви святої Трійці села Головно Любомльського району. Як розповів директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, сільська громада стала переживати з аварійний стан пам’ятки, яка була дуже пошкоджена деревоїдним жуком. Тому у церкві вирішили передати іконостас у музей і зробити до храму новий.

За словами директора Музею волинської ікони Тетяни Єлісєєвої, іконостас виготовлений у 1886 році, про що свідчить дата на одній із колонок. Скоріше всього, його привезли з іншого храму і пристосували під розміри церкви у Головно.

«Іконостас є цікавим в архітектурному плані, бо ми маємо яскравий приклад стилю класицизму ХІХ століття. Не так багато подібних іконостасів збереглося на теренах Волині», - зазначила Єлісєєва.

За погодженням інституту «Укразіхдпроектреставрація» іконостас реставрували у майстерні Анатолія Квасюка. За словами чоловіка, іконостас розрізали і поміщували на тривалий час у газову камеру для виведення жука. Потім його відмивали, адже сам виріб був дуже забруднений церковною кіптявою.

Іконостас постійно буде розміщуватися на третьому поверсі Волинського краєзнавчого музею. Це рідкісний випадок експозиції такого культового предмету у музеї.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі