Новини минулого: 11 травня

  1. Новина відноситься до:

Волинська преса 60-х років ХХ століття яскраво і наполегливо пронизана ідеями та лозунгами совітщини. Гортаючи тогочасну періодику, складається враження, що не було щасливішої жінки од доярки з Локачинського району, яка сприяла рекордним надоям молока, і чоловіка з Горохівщини, який за день обробив декілька гектарів  поля буряків.

Попри засяг пропагандизму і «єдино правильної лінії» комуністичної партії,  у тих газетах трапляються  і доволі цікаві повідомлення.

Нині увазі читачів пропонуємо вибірку новин-повідомлень із газети «Радянська Волинь» за 11 травня 1962 року.

Гості з Луганщини. На Волинь прибули літератори з шахтарського краю – поет Микита Чернявський і прозаїк Тарас Рибас. Вони побувають у Нововолинську, Володимир-Волинському, Ковелі та інших містах, де зустрінуться з робітниками, колгоспниками, трудовою інтелігенцією.

В перший день свого перебування на Волині М. Чернявський і Т. Рибас відвідали обласну бібліотеку для дорослих, виступили з читанням своїх творів перед широкою аудиторією читачів.

Уважно слухали присутні уривок з нового романа «Син загиблого воїна» Т. Рибаса. М. Чернявський прочитав кілька поезій з збірок «На тихій Лугані», «Голуби на площах» та з книжки віршів «Щоб небо не падало», яка незабаром вийде з друку.

Присутні на зустрічі з літераторами з Донбасу побажали їм нових творчих удач, щасливої подорожі по Волині.

Як аукнеться, так і відгукнеться. Керівники Рожищенського району ще не так давно били себе в груди і заявляли, що ніколи не допустять помилок минулого року у вирощуванні кукурудзи. Щедрими вони були на обіцянки доти, поки не довелося ці обіцянки виконувати не на словах, а на ділі.

Нинішнього року в колгоспах повинні посіяти п’ять тисяч сімсот гектарів кукурудзи, з них на зерно в повній стиглості тисячу триста гектарів. Можливо, колгоспам цього району не потрібне сухе зерно кукурудзи?! Ні, воно їм потрібне для виробництва м’яса, молока, до речі, з чим вони теж відстають.

В артілях «Зоря комунізму» та імені Жданова цього ж району на кукурудзосівалках відсутні пристрої для одночасного внесення добрив під час сівби кукурудзи. В обох господарствах гній і торфокомпости під качанисту не розкидані, площі для сівби не підготовлені.

В народі кажуть: як аукнеться, так і відгукнеться. Можна перефразувати так: погано відгукнеться врожаєм кукурудза в тих колгоспах і районах, в яких погано готуються до сівби, зволікають цю відповідальну роботу.

Кіно. Кінотеатр «БАТЬКІВЩИНА» – вдень – «Винищувачі», ввечері – «Ціна одного злочину».

«ЗМІНА» – вдень – «Фея, не схожа на інших», увечері – «Хрестоносці» (перша серія).

«КОМСОМОЛЕЦЬ» – «Нічний пасажир».

«ХРОНІКА» – вдень документальні – «Братерська дружба» і «Пустиня за бортом», ввечері – «Гордість».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі