КП «Ласка» хочуть ліквідувати

КП «Ласка» хочуть ліквідувати Фото: pravda.lutsk.ua
  1. Новина відноситься до:

Підприємство не відповідає своєму статусу, стверджують деякі депутати.

На чергову наступну сесію винесуть проект рішення про ліквідацію комунального підприємства «Ласка», яке має опікуватися безпритульними тваринами.

Таке рішення більшістю голосів 15 червня ухвалила постійна комісія міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Свої аргументи члени комісії зводили до того, що комунальне підприємство працює не у формі підприємства, тобто організації, що має на меті отримання прибутку. Де-факто, кажуть депутати, воно живе за рахунок коштів міської ради, тому нинішня організаційна форма неправильна. З таким рішенням погодилися депутати Андрій Осіпов, Богдан Шиба та Ігор Поліщук. Ще один член комісії Анатолій Бірюков утримався від ухвалення рішення.

Як приклад останнього кричущого використання грошей громади – отримання з міського бюджету 400 тисяч гривень для спорудження бетонного паркану в притулку на вулиці Мамсурова. Така потреба виникла у зв’язку з пограбуваннями на території притулку та із заходів безпеки.

«З дослідження господарської діяльності КП «Ласка» випливає, що ця діяльність не є господарською і не є підприємницькою. Воно не має ознак підприємства, тому діяльність з 2012 до 2015 року – це «штучне» підприємство, приховання справжньої форми. Це могла би бути установа, громадська організація… По суті, вони провадять громадську діяльність. Якщо у нас є комунальне підприємство, на яке ми виділяємо гроші з бюджету, а воно фактично провадить громадську діяльність, то чому б не запропонувати громадським організаціям здійснювати цю діяльність?» – зауважує депутат Андрій Осіпов (група «Новий Луцьк»).

Він зазначає, що у такий спосіб вдасться залучити більше громадських активістів, які опікуватимуться безпритульними тваринами, не перебуваючи в залежності від міської ради. Своєю чергою, міська рада може оголосити гранти на догляд за безпритульними тваринами, стерилізацією, відловом, тощо. Тобто депутат пропонує віддати частину функцій з регуляції чисельності безпритульних тварин до рук громадських активістів та змінити організаційну форму КП «Ласка». 

«Таким чином, Луцьку не потрібне комунальне підприємство з чисельністю 18 працівників, яке за своєю суттю не є комунальним підприємством. Підприємство потрібно ліквідувати, а саме КП «Ласка» може бути збережене у формі установи і брати участь в регулюванні чисельності безпритульних тварин, піклуванні і відлові тварин на рівні з іншими громадськими організаціями. Конкуренція у цій сфері зумовить те, що зможемо знайти найкращі рішення», – вважає Осіпов.

Депутат Ігор Поліщук (група «Новий Луцьк») підтверджує, що більшість коштів підприємство отримує від міського бюджету. Про це йдеться у відповіді на депутатський запит, який обранець скерував до підприємства. Наприклад, у 2014 році було надано бензину на 114 тисяч гривень.

«З міського бюджету за 2,5 роки отримано 1,632 млн гривень. Власних надходжень – 766 тисяч 500 гривень. При цьому власні  надходження – це в основному благодійна допомога», – повідомив депутат.

Є у Ігоря Поліщука претензії і щодо діяльності самого підприємства. Наприклад, притулок на вулиці Мамсурова поки не зареєстрований. Окрім цього, депутат Осіпов повідомив, що заміри шуму, які провела санітарна станція біля території притулку, свідчать про те, що їх рівень або не відповідає нормам, або перевищує допустимий рівень. Це означає, що від шуму страждають жителі прилеглих до притулку житлових будинків. 

Натомість депутат Анатолій Бірюков вважає, що потрібно, можливо, змінити керівництво чи порадити підприємству, яким чином ліпше організувати роботу, заслухати звіт. Натомість депутат сумнівається, що громадські організації зможуть запропонувати щось краще у сфері регулювання чисельності собак.

Детальніше питання розгляне сесія міської ради, що запланована на кінець липня.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ГРІШИНА

Коментарі