Повернення крізь покоління: що робили в Луцьку караїми

  1. Новина відноситься до:

До Луцька приїхали нащадки довоєнної караїмської громади міста, щоб подивитися на батьківщину предків та розповісти лучанам історію свого народу, про його мову і культуру.

Зустріч відбулася 12 квітня в Галереї мистецтв ВОНСХУ відкриттям виставки «Караїмські шляхи».

Експонуються копії фотографій, які відображають історію караїмського життя в головних караїмських містах колишньої Речі Посполитої – Луцьку, Тракаї, Галичі, Вільні. У рамках програми прочитали 3 лекції. Нащадок галицьких караїмів Анна Сулімович зробила екскурс в генезу караїмів та історію їхнього життя у Речі Посполитій. Вона показала не відомі раніше широкій громадськості фотографії з історії луцької громади та кенаси. Своїм виступом Сулімович віртуально об’єднала тракайську, галицьку і луцьку громади в єдину спільноту, якою вона була колись. На сьогодні ця спільнота втрачена, адже події Другої світової війни зруйнували луцьку та галицьку громади. Караїми були змушені втікати до Польщі від радянської влади, залишаючи свої будівлі та культові місця.

З доповіддю виступав і правнук луцького караїмського поета та видавця Сергія Рудковсього доктор гуманітарних наук Ягеллонського університету Міхал Роберт Немет. Він розповів про лінгвістичні особливості караїмської мови. Так, попри існування ще перед війною окремого луцько-галицького діалекту, сьогодні він втрачений, бо ним ніхто не спілкується. Молодий науковець вивчає слов’янські впливи на караїмську мову.

Сьогодні нащадки луцьких караїмів проживають переважно у Польщі. Вони мають свою організацію, яка займається активною популяризацією, вивченням усього караїмського. Ведеться видавнича діяльність, проводяться літні школи для молодих караїмів, де вони знайомляться між собою, вивчають мову та культуру предків. Онука караїмського газана (священика) Луцька 1930-х років Маріоля Абковіч сьогодні проживає у Вроцлаві й очолює Товариство польських караїмів (Birligi Esaw Karajłarnyn). Вона розповіла, що організація займається не тільки організацією караїмського життя у Польщі, а ще й опікується варшавським караїмським цвинтарем, веде наукову діяльність, випускає журнали та збирає давні караїмські документи в єдиний архів.

«Хроніки Любарта» також спілкувалися з караїмами в офіційних і неофіційних зустрічах. На сторінках видання буде опубліковане інтерв’ю з Маріолею Абковіч. Після зустрічей у галереї та спільній екскурсії з місцевими краєзнавцями караїми поїхали додому. Вони пам’ятають Луцьк, тут їх також не забувають.

Караїми прибули до міста на запрошення Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі