Колесо історії. Радянський модернізм у Луцьку

  1. Новина відноситься до:

На початок шістдесятих у Луцьку сформувалася нова група архітекторів, які намагалися втілювати сміливі ідеї модернізму. В місті збудували добрий десяток об’єктів цього стилю. Головний із них – драмтеатр. Не менш цікавою спорудою став так званий Будинок мисливця на колишній вулиці Радянській (нині Лесі Українки).

Він навіть донині зберіг старі елементи декорування. Його автором був Ростислав Метельницький. Попри свою новизну, будівля добре вписана у попередню забудову. Автор зберіг ритм вікон, започаткований тією будівлею, до якої був прибудований Будинок мисливця. Будівля з південного боку має «кругле» завершення. По периметру кругової частини влаштовані вікна. Цей прийом дає дуже хороше освітлення інтер’єру. На першому поверсі влаштовані похилі вітрини з великими площинами скла.

Радянський модернізм як архітектура шістдесятих років у СРСР цікавий духом пошуків нової стилістики, коли адміністративний вплив на архітекторів послабився. Задекларовані принципи розвінчання культу дали проектувальникам можливість зазирнути за фасади кордону й дихнути вільною думкою світової архітектури. Ці та інші будівлі Луцька шістдесятих були новаторськими й підтримували міську архітектуру на рівні тогочасних тенденцій.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі