На збереження човна-довбанки хочуть виділити 40 тисяч

Джерело: Волинська газета
  1. Новина відноситься до:

В обласні раді рекомендують виділити кошти на збереження унікального човна-довбанки, знайденого на Волині.

Таке рішення постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради, пише Волинська газета.

Човен-довбанку знайшли вілтку минулого року у с. Старосілля Маневицького р-ну. Експерти запевнили: човен унікальний, може, навіть у всенькій Європі такого більше не знайдеться.

Отак поговорили, потім іще згадали кілька разів - і все. Бо виявилося, що човен – великий, місця йому у місцевому музеї нема, та ще й консервування необхідне. І все вартує чимало. А з грошима у нас, які відомо, не дуже складається.

Благо, на Маневиччині знайшлися люди, котрим не байдуже, які самі зробили конструкцію, знайшли місце – зиму пережили. Човен – у повному порядку. Бо й районна влада не поскупилася, на консервацію човна виділили 27 тис. грн.

Тепер же про необхідність підтримати маневичан у справі збереження унікального човна почули і в області.

У листі-відповіді на запит «Волинської газети», крім іншого, йдеться: «Рішенням Постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму обласної ради від 03.03.16 №5/9 враховано Вашу пропозицію щодо вжиття заходів для збереження човна-довбанки та внесено зміни до пункту 68 Заходів Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016-2010 роки (нова редакція – «організація наукових досліджень об’єктів археологічної спадщини, дерев’яної та мурованої сакральної архітектури, історії першої та другої світових воєн, інвентаризації щойно виявлених об’єктів культурної спадщини (підготовка первинної облікової документації) для подання до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, здійснення консерваційних робіт) та збільшено з цією метою щорічний прогнозований обсяг фінансування на 40 тис. грн».

Тепер рішення – за депутатами. Питання човна і грошей підніматимуть на черговій сесії облради.

Нагадаємо, старовинний човен-довбанку виявили в селі Старосілля Маневицького району ще в серпні. Археолог Олексій Златогорський розповів, що на консервацію човна потрібно 30 тисяч гривень

Для човна-рекордсмена планують спорудити окремий музей. Уже навіть є передпроектна пропозиція з назвою «Поліський моноксил». Її виконали у Майстерні музейних експозицій Олександра Антонця.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі