Луцьк на картинах архітектора Метельницького

  1. Новина відноситься до:

Ще в 2013 році у Луцьку з’явилася вулиця Архітектора Метельницького. Ім’я цієї людини надали колишній Бринського в рамках перейменування майже тридцяти вулиць міста. Це рішення ухвалили, щоб позбутися старих радянських назв і збагатити міську топоніміку історичними й патріотичними. Та не всі знають, ким був архітектор Метельницький і чому його іменем назвали луцьку вулицю.

Ростислав Метельницький, здобувши архітектурну освіту в Київському художньому інституті (тепер Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури), почав працювати у Луцьку в другій половині 1950-х років. Перші його роботи – інтер’єр будинку Обласного комітету Компартії та впорядкування центрального міського майдану, яким тоді був майдан з будівлею Обкому. Він працював над оформленням і благоустроєм цієї частини міста, розбиттям доріжок, влаштуванням зелених насаджень тощо.

У шістдесятих роках працював головним архітектором і директором Волинської філії інституту проектування міст «Діпроміст». Протягом цього часу став автором та співавтором різних будівельних проектів у Луцьку: школи №8, будинку мисливця на вулиці Радянській, дитячої спортивної школи, кінотеатру «Промінь» тощо.

У сімдесяті роки Ростислав Метельницький разом з іншими фахівцями проектував житловий район Гнідаву. Він також був співавтором проекту історико-культурного заповідника в Луцьку. А в 1980 році архітектор запроектував будинок Голованя.

Проте є у творчості Ростислава Метельницького й інший бік, не такий відомий і висвітлений. Він малював Луцьк і різні його історичні закутки. Автор має у доробку близько 800 графічних та акварельних робіт, які творив від кінця 1940-х до середини 1990-х. Протягом лютого 2016 року в Луцьку діяла виставка, де експонували частину художніх робіт. Мистецтвознавець, директорка Художнього музею у Луцьку Зоя Навроцька вказала на вагоме значення творчості автора. 

«Він із тих титанів, універсальних людей культури, людей-гуманістів, які вміли відчувати й бачити і мали блискучий смак. Ростислав Метельницький є учнем блискучої професури. Він був тим, із ким радилися і чию думку враховували», – зазначила вона. 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі