Музиканти підтримали квоти на україномовні пісні на радіо

Джерело: Урядовий портал
  1. Новина відноситься до:

Відомі українські музиканти та громадські організації підтримали запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі.

Нарада з питань запровадження механізмів збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі відбулася 24 березня, повідомляє Урядовий портал.

У нараді взяли участь відомі українські виконавці — Антін Мухарський (Орест Лютий), Олександр Ярмола (гурт «Гайдамаки»), Володимир Шерстюк (гурт «Козак Систем»), Тарас Компаніченко (гурт «Хорея козацька»), Сашко Лірник, Євген Романенко (гурт «Тарута»), представники громадських організацій — Катерина Чепура (рух «Відсіч»), Тарас Шамайда (ГО «Простір свободи»), Оксана Левкова (ГО «Не будь байдужим»), керівники провідних радіоорганізацій України, представники влади та журналісти.

 «Присутність україномовного музичного контенту в радіоефірі не є проблемою лінгвістичною чи соціолінгвістичною, не є суто музичною і музично-індустріальною — це питання національної безпеки. Тому що український гуманітарний простір до цього часу перебуває під атакою російського імперського дуже агресивного до нас простору», - зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр культури В’ячеслав Кириленко.

Як повідомив Кириленко, україномовній пісні пробитися на канали мовлення FM-станцій досить складно, інколи це стосується навіть відомих виконавців.,

«Сподіваюся, така ситуація не влаштовує нікого, в тому числі і радійників. Треба з неї виходити. Є декілька ініціатив. Наприклад, повна заборона російського аудіовізуального продукту. Також є ініціатива щодо запровадження квоти в радіоефірі на україномовну пісню. Відповідний законопроект зареєстрований у Парламенті, авторами якого є представники 4 фракцій. Він передбачає рівномірне розподілення квоти для україномовної пісні протягом усього дня у обсязі 37,5%.

Я свідомий, що не можна йти лише шляхом заборон, але ми повинні забезпечити на законодавчому рівні присутність україномовного контенту, адже це є питання національної безпеки і захисту нашого гуманітарного простору», - додав він.

«Питання присутності «руського міра» в ефірі наших радіостанцій є дуже наболілим і актуальним, оскільки єдиним маркером українства може служити лише мова, інших маркерів немає. Тому просто необхідна підтримка держави щодо введення квоти 37,5% для україномовного музичного продукту», — заявив Антін Мухарський.

«Тут в залі є багато українських гуртів, і вони можуть підтвердити, що, звертаючись на радіо чи телебачення, їм кажуть: «україномовне — це неформат». Нам це болить. Життя проходить, ми живемо «под еті пєсні», скільки можна! Ми їздимо світом і знаємо, як в Європі, ми підтримуємо квоти, бо всі кажуть, що треба виконувати закони, і ми, музиканти, хочемо цього закону», - звернувся Тарас Компаніченко.

За результатами наради більшість присутніх підтримали законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах).

Також вирішили створити робочу групу за участю відомих українських виконавців, представників провідних українських радіоорганізацій та громадськості з метою напрацювання додаткових пропозицій щодо підтримки та просування в радіоефірі україномовного музичного контенту.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі