Комісію з діяльності заповідника вважають не потрібною

Діяльність тимчасової контрольної комісії міської ради щодо сприяння розвитку Державного історико-культурного заповідника в Луцьку, схоже, не буде мати вагомих наслідків. Це визнав навіть сам голова Олександр Семенюк і деякі члени комісії.

Комісію було створено ще в травні з метою сприяння спільним зусиллям різних владних структур для розвитку заповідника «Старий Луцьк». Довгий час там обговорювали питання меж: чи варто і як змінювати межі заповідника. Засідання не завжди були змістовними: то одного запрошеного представника нема, то іншого.

Під час чергового засідання 10 серпня член комісії Богдан Шиба резюмував, що «даремно збиралися». Власне, він і був ініціатором створення комісії. Одним із її нагальних завдань було сприяти тому, щоб визначили охоронні межі пам’яток і паспортизували останні. 

Екс-мер Луцька має претензії до управління містобудування та архітектури, мовляв, замість виконувати чинне законодавство і рішення Луцької міської ради, в управлінні роблять «не те». До речі, через неявку представників управління одне із засідань комісії довелося переносити.

Шиба вважає, що в управлінні замість виконувати рішення, розповідають, що вони недосконалі. 

На що заступник голови управління містобудування і архітектури міськради Ярослав Матвіїв зазначив, що охоронні зони де-юре визначені планом зонування. Крім того, є генплан заповідника. Останній і визначає, що та як треба робити на цій історичній території.

Голова комісії Олександр Семенюк трохи оптимістичніший. Він вважає, що орган охорони культурної спадщини міськради працює роками, отримує зарплату, а «віз і нині там». Хоча і переконаний, що результатом комісії стало виявлення напрямків, у яких треба далі працювати.

«Ми хочемо об’єднати зусилля заповідника, міськради і ОДА. Давайте напишемо програму, включайте туди все. Що має бути на територіях, де центральний ринок, де реконструкції», – зазначив він, звертаючись до представників управління містобудування і архітектури. Поки зійшлися на тому, що треба написати такий план дій. 
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі