В Україні працівникам можуть дозволити робити перерву на спеку

Джерело: Громадське
  1. Новина відноситься до:

Новий Трудовий кодекс Верховна Рада має ухвалити вже у квітні. Про нововведення КЗпП для українців розповів міністр соціальної політики Павло Розенко

Зокрема, в 155-ту статтю кодексу хочуть внести поправку, яка дозволить працівникам робити перерву на спеку. Іншими словами, вводиться традиційна для Південної Європи сієста, коли всі установи закриваються на перерву з 14 до 16-17 годин, повідомляє Громадське з посиланням на «Вести».

Також пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів, яка на сьогодні 24 дні.

Випробувальний термін для багатьох професій скоротять до одного місяця замість існуючих трьох. До того ж в документі прописують право співробітників відмовитися від виконання своїх обов'язків, якщо їм не платять зарплату у встановлені терміни або виплачують її не в повному обсязі.

Згідно з новим Трудовим кодексом роботодавці повинні будуть не просто відмовляти кандидату в прийомі на роботу, а письмово обґрунтовувати свою відмову. Причому цей документ можна буде використовувати в суді.

Також представники Мінсоцполітики стали на сторону працівників і внесли правку, яка забороняє звільняти матерів, у яких є діти до шести років.

Крім того, хочуть заборонити звільняти одиноких матерів і батьків.

Серед негативних змін для українців - не можна буде чотири місяці перебувати на лікарняному, ніяк не даючи про себе знати, а тільки два.

Крім того, якщо зараз позбутися робочого місця можна тільки через пиятику, прогули або розкрадання, то за новим кодексом звільнити можуть через розголошення службової таємниці, порушення техніки безпеки і ухилення від медогляду або щеплень.

Крім того, вводиться поняття «робота вдома», і вона повинна оплачуватися точно так же, як і в офісі, а за невчасно виплачену зарплату роботодавці повинні будуть платити пеню, проте її розміри поки не уточнюються.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі