Олександр Бойченко презентував у Луцьку «50 відсотків рації»

  1. Новина відноситься до:

Письменник та перекладач Олександр Бойченко 10 березня привіз до Луцька свою збірку оповідань «50 відсотків рації».

За словами автора, це 50 текстів, які можна читати як публіцистику чи автобіографічний роман. 14 оповідань були раніше надруковані в інших книжках Бойченка: «Абикнижці» та «Більше/Менше». А книжка «50 відсотків рації», на думку письменника, підходить рівно 50 відсоткам читачів.

Збірка починається з тексту про Другу світову війну, а закінчується оповіданням про теперішню війну на сході України. Олександр Бойченко каже, що людина не може мати більше, ніж 50 відсотків рації. Навіть, коли вона намагається бути щирою, то розповість лише про своє бачення ситуації, а не про те, як думає весь світ. Тому в одному оповіданні він показав, що українцям не потрібен Донбас, а уже в іншому – що люди на сході такі, як і на заході.

«Це 50 історій з життя. Логіка розташування цих текстів така, що майже кожна порушена тут тема чи історія має за контрапунктним принципом якусь свою протилежність. Якщо щось розглянуто з одного погляду, то через кілька текстів буде розглянуто з іншого, підважить ту рацію, яка була висловлена у тому тексті. У книжці хотів показати, що варто пам’ятати про іншу правду, яка, можливо, не гірша», – каже Олександр Бойченко.

Книжку «50 відсотків рації» видало чернівецьке видавництво «Книги – ХХІ».

«Щодо назви, то видавець, звісно, не був задоволений. Сказав, що вона некомерційна. Але коли мене хтось просить щось змінити, то я цього ніколи не зроблю, навіть якщо завалиться світ. А ще: знаючи український народ, то був впевнений, що 50 відсотків читачів у книгарні подумають, що це «50 відтінків сірого», а коли принесуть додому, то вже міняти не будуть. Тому вважаю, що то добра комерційна назва», – жартує письменник. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі