Офіційно: епідемії грипу в Україні немає

Джерело: Міністерство охорони здоров’я
  1. Новина відноситься до:

У жодній із областей України за минулий тиждень не зафіксовано перевищень епідпорогів із захворюваності на грип та ГРВІ, що дає підстави говорити про відсутність епідемії грипу.

Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі зазначив т.в.о. голови Держсанепідслужби України, головного державного санітарного лікаря України Святослав Протас, інформує прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Проте, за його словами, у 36 адміністративних районах та 6 містах ще зберігається високий рівень захворюваності. Там досі тривають обмежувальні заходи, зокрема призупинене навчання у 56 навчальних закладах.

Він розповів, що епідемія – перевищення епідпорогів більше ніж у 1,5 разів, в цьому році тривала впродовж чотирьох тижнів. Від початку епідемічного сезону за оперативними даними зареєстровано 329 смертей від грипу, з них – 5 дітей віком до 17 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській та Полтавській областях та 2 вагітних у Запорізькій та Кіровоградській областях.

З початку епідемічного сезону (з кінця вересня минулого року) в Україні зареєстровано всього 3,9 млн хворих на грип та ГРВІ. Перехворів кожен 10-й українець, шестеро із цих хворих – діти до 17 років. Захворюваність в епідсезон 2015–2016 років на 35 % вища рівня аналогічного періоду минулого епідемічного сезону.

Аналізуючи особливості цьогорічного епідемічного процесу, в.о. керівника ДЗ «Український центр із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України» Роман Родина теж вказав на певні зміни. Так, якщо у минулих роках поширення вірусу відбувалося з заходу на схід – у цьому році захворюваність навпаки зростала спочатку на сході, а слідом підключилися західні регіони України.

За його прогнозами, другої хвилі підвищення захворюваності може і не бути, проте варто бути до неї готовими. Єдиним загальновизнаним превентивним заходом від грипу фахівець вважає вакцинацію. 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі