Фахівці прогнозують спекотне літо: Волинь може затягнути смогом

Джерело: Управління ДСНС України у Волинській області
  1. Новина відноситься до:

Рятувальники та екологи  б’ють на  сполох - метеорологи  стверджують, що це літо буде найбільш спекотним через потепління клімату,  тож якщо волиняни не перестануть спалювати опале листя, суху траву тощо, то Волинь затягне густим смогом.

Про це повідомляє прес-служба Управління ДСНС у Волинській області.

А якщо вогонь перекинеться на лісові насадження та дійде то торфополів, ситуація стане надзвичайно складною.

«Спалювання може викликати масштабні пожежі у лісах та містах. Торік люди працювали у цілодобовому режимі. Торфополя дуже складно піддаються гасінню», - зазначив заступник начальника управління ДСНС України у Волинській області Олег Билиця.

Спалювання сухої трави та листя загрожує здоров’ю людей, які страждають на алергію та мають серцеві захворювання. Відомо, що окрім небезпеки пожежі, вогонь ще й отруйний: при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляє близько 9 кілограмів мікрочастинок диму. Відтак волиняни будемо дихати пилом, окисом азоту, чадним газом, важкими металами й низкою канцерогенних сполук. Із димом у повітря потрапляють й діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

Сезон спалювання трави – це катастрофа і для тварин. Біологи розповідають, що неодноразово на спалених полях бачили обгорілі рештки звірят, птахів. Знищує вогонь і світ флори та комах, що живуть у ньому, адже у полум'ї горить насіння рослин, а також грибниця. Остання дуже важлива для проростання деревних видів порід. А на звільнене вогнем місце вітер почасти задуває насіння бур'яну й амброзії, котра, як відомо, при цвітінні може викликати алергію у людей.

Рятувальники вкотре закликають волинян до розсудливості. За статистикою переважна більшість загорань рослинності - це недбалість. Аби цьогоріч запобігти масовому спалюванню сухої трави, працівники екологічної інспекції із рятувальниками домовились проводити  спільні рейдові перевірки, виявляючи паліїв та притягуючи їх до адміністративної відповідальності.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі