В Україні можуть зникнути деякі вітчизняні алкогольні напої

Джерело: Експрес
  1. Новина відноситься до:

Скоро з прилавків магазинів зникнуть вітчизняні шампанське, коньяк, херес, портвейн, кагор, мадера, токай, марсель, малага і кальвадос.

Нещодавно Євросоюз повернувся до питання використання географічних найменувань у виноробстві, нагадавши Україні, що, підписуючи Угоду про асоціацію з ЄС, вона взяла на себе зобов’язання протягом 10 років перестати експлуатувати «чужі» назви, пше Експрес. 

Тобто до кінця 2025 року наші шампанське, коньяки повинні зникнути з торгових полиць. Українські реформатори пропонують почати готуватися до настання часу «Ч» вже зараз. Зокрема, Agro.ReformsUA підготувала зміни до Закону «Про виноград і виноградне вино», у разі прийняття яких виробники зможуть самостійно вибирати назву для своєї продукції.

Як розповів голова Асоціації виноградарів і виноробів України Сергій Михайлечко, йдеться фактично про створення нового бренду і його просування.

«Сьогодні звучить пропозиція замінити коньяк на бренді. Але бренді — це продукт перегонки дистиляту, для виробництва якого використовуються будь-які спирти, а не тільки виноградний, як для коньяку. Тобто в один ряд ми ставимо два продукти, які кардинально відрізняються за статусом, виробничими витратами тощо», — пояснив експерт.

Президент Асоціації сомельє України Дмитро Сидоренко вважає, що вимоги Євросоюзу цілком розумні. Тим більше, що чимала частка українського спиртного просто не може претендувати на розкручені назви, бо не відповідає їм за якістю. Наші виробники, щоб знизити собівартість продукції, масово порушують технології і використовують дешеву неякісну сировину, стверджує експерт. З ним згодні і багато виноробів.

Власник приватної виноробні Beykush winery Євген Шнейдерис нещодавно навіть відправив петицію на ім’я Президента, в якій, зокрема, зазначає: «В Україні не можна нарахувати на ринку навіть двадцяти виробників. Це менше, ніж в будь-якому селі будь-якої виноробної країни Європи. Практично всі українські виробники випускають продукцію невисокої якості і мають лише одну конкурентну перевагу над імпортом — ціну».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі