Шість змін до законодавства, що набувають чинності цьогоріч

Джерело: Твоє місто
  1. Новина відноситься до:

Із початком нового, 2016-го, року в Україні набувають чинності чимало змін до законодавства. Зокрема інакше відбуватиметься процедура реєстрації прав на нерухоме майно, декларування доходів та імпорту вживаних автомобілів. Спеціально для Tvoemisto.tv юристи компанії «H.D.Partners» пояснили, чого чекати від законодавчих нововведень. 

Прожитковий мінімум та зарплатня

Державним бюджетом України на 2016 рік заплановано покращення номінального фінансового благополуччя населення. Так розмір прожиткового мінімуму на одну особу становитиме 1330грн. з 01 січня, проте мінімальна заробітна плата зросте лише з 01 травня з 1378 грн. до 1450 грн., як зазначено у ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 24,1 грн. за долар. Загалом парламентарії запланували доходи на суму 595,1 млрд. грн. та видатки у сумі 684,5 млрд. грн. 

Оподаткування

На вміст гаманців українців вплине Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році». Так ставка податку на доходи фізичних осіб та ставка для пасивних доходів становитиме тепер 18%, замість діючих раніше 15% та 20%. Не оминула реформа і пенсіонерів. Від тепер вони сплачуватимуть 15 % від суми пенсії розмір якої перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто 4 134 грн.

Спрощена система оподаткування також зазнає змін у вигляді зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн. гривень до 5 млн. гривень; збільшення ставок для платників III групи: з 2% до 3% (для платників ПДВ) і з 4% до 5% (для неплатників ПДВ); підвищення в 1,8 рази ставок єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств) скасування на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи.

Єдиний страховий внесок

Також встановлюється одна ставка єдиного страхового внеску у розмірі 22% та підвищується максимальна величина бази нарахування єдиного страхового внеску з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат.

Акцизний збір з 1 січня зростає майже вдвічі та передбачається відповідальність за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних у Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Реєстрація прав на нерухоме майно

Окрім цього зросте плата за державну реєстрацію прав на нерухоме майно, з’являється також процедура пришвидшеної реєстрації та законодавчо закріплюється плата за неї. Варто також зазначити, що за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі частки в таких об’єктах чи об’єкті, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до чинного законодавства, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості або його частку.

Декларування доходів

З 1 січня починається декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році, яке відбуватиметься за новою формою декларації про майновий стан і доходи, затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Відтепер декларація, окрім податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, міститиме інформацію про податкові зобов’язання з військового збору. Обов’язкове подання такої декларації передбачено для громадян, що отримали доходи, які підлягають оподаткуванню, проте не є податковими агентами чи отримали такі доходи від двох чи більше податкових агентів. Такі декларації подаються до 1 травня 2016 року.

Стандарт Євро-5 для імпорту автівок

З 2016 року вимагатиметься екологічний стандарт Євро-5 для всіх імпортованих з-за кордону автомобілів, що фактично забороняє ввезення автівок, що виготовлені раніше 2009 року (або обов'язкове переобладнання двигуна під чинний еко-стандарт). Євро-5 в країнах ЄС та США почав діяти в 2009 році, тож автовиробники розпочали виготовлення таких авто після 2009 року.

Нагадаємо також, що автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати є об’єктом оподаткування, відповідно до чинного законодавства України. 

Зі спливом п’ятирічного віку легкового автомобіля податок сплачується за період з 1 січня року у якому спливає такий період до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досягне п’яти років.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі