Безплатний інтернет — у центрі Луцька

Уже з 30 грудня 2015 року з Театрального майдану Луцька можна безплатно під’єднатися до безпровідної точки доступу до інтернету.

Хоча офіційний старт послуги датований 1 січням 2016 року, втім у тестовому режимі дармовий wi-fi працює з 29 грудня, розповіла начальник управління туризму та промоції міста Наталія Бунда.

Вона зазначила, що незважаючи на відсутність снігу, муніципалітет намагається створити святковий настрій.

«Напередодні Нового року міська рада підготувала подарунок для лучан», - зазначила посадовець.

Звісно, подарунок умовний, адже кошти на встановлення та здійснення абонентської плати надходять із міського бюджету, тобто за гроші луцьких платників податків.

Ініціатива встановлення безкоштовного інтернету належить лучанину Андрію Гриніву, який опублікував на сайті Єдиної системи місцевих петицій пропозицію встановити wi-fi зону на Театральному майдані.

Ініціатива набрала 302 підписи і її позитивно сприйняли у Луцькій міській раді.

Відтепер кожен гість міста чи лучанин може під’єднатися до мережі під назвою «Lutsk» без паролю. Переадресація буде спрямована на сайт туристичної інформації міста.

«Ми хочемо, аби гості, туристи мали можливість завантажувати фото з Луцька в «Instagram» та розповідати таким чином про місто», - зазначила Наталія Бунда.

Одночасно доєднатися до мережі можуть 25 користувачів. Швидкість — 100 мегабіи за секунду. Перший місяць користування інтернетом пільгове. Надалі можливо встановлять обмеження — користуватися безкоштовним інтернетом можна буде 30-40 хвилин. Подібні рішення використовують й інші туристичні міста, аби уникнути зловживань.

Надалі в рамках проекту «Муніципальний інтернет» точки доступу планують встановити біля Луцького замку, на площі Возз’єднання. Наталія Бунда просить містян висловлювати свої пропозиції щодо місць для встановлення мережі.

Зі слів посадовиці обладнання коштувало 13 тисяч гривень, підключення вартувало ще близько трьох тисяч, а абонентська плата становитиме 300 гривень в місяць, втім оператор «Датагруп» перший місяць користування надав у подарунок.

Оператора вибрали зважаючи на невисокий тариф та наявність необхідного обладнання. Окрім цього саме ця компанія вже встановлювала тут wi-fi зону, втім тоді це було в рамках передвиборчої кампанії, пояснила чиновниця.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі