«Розрита могила»: в центрі Луцька на кладовищі альтанковий скандал

У центрі Луцька – знову скандал, пов’язаний із будівництвом біля кафедрального собору святої Трійці: священики вирішили збудувати альтанку на цвинтарі, знехтувавши правилами будівництва біля національних пам’яток.

На ділянку будівництва 25 грудня зібралися громадські активісти, міліція, депутати міської ради, представники адміністративних та музейних установ, мистецтвознавці, щоб розібратися в законності проведених робіт.

На території давнього цвинтаря біля собору будівельники вирили яму і вже встигли залити бетонні сваї. Проте виявилося, що у них немає документів і дозволів на проведення робіт. Представити себе і своє підприємство вони відмовилися і заявили, що їх «попросив будувати священик». 

На місце прибув і головний інспектор будівельного нагляду управління Державної архітектурної будівельної інспекції у Волинській області Степан Маркевич. За його словами, в базі даних дозвіл на проведення робіт на цьому місці не зареєстрований. 

Оскільки ділянка розташована безпосередньо біля двох пам’яток архітектури національного значення (монастир бернардинів та Свято-Троїцький собор), дозвіл на проведення робіт мав бути і від Міністерства культури. Проте там дали відповідь на запит, що вони такого дозволу не надавали (копію документу див. нижче).

У міській архітектурі з таким будівництвом також не погоджуються. Заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Ярослав Матвіїв заявив, що це самобуд.

Ситуацію ускладнює і те, що за свідченнями краєзнавця Наталії Раїної, коли вона днем раніше проходила повз ділянку, то бачила, що будівельники вирили невідому прямокутну муровану споруду. Вона вважає, що це міг бути склеп, оскільки це територія кладовища. Проте 25 грудня стінок уже не було видно, бо за словами жінки, це місце присипали землею. 

Ще один нюанс – поруч із ділянкою біля поховання 1914 року була вирита яма, в яку були складені уламки кам’яних виробів. Судячи з розташування пам’ятника, яма вирита на тому місці, де мала бути могила. 

Співробітники Волинського краєзнавчого музею та організації «Пам’ять Волині» склали відповідний акт обстеження земельної ділянки (копію див. нижче). 

Депутати міської ради Павло Данильчук та Богдан Богонос з’ясували, що земельними роботами займаються «шабашники», які не мають ліцензії на проведення такого виду робіт.

Роботи є не тільки не законними, а й «тягнуть» на кримінал, вважає активіст Ігор Левчук. Він пояснив, що подібні роботи мали би проводитися під наглядом археологів, проте їх ніхто не повідомив. Левчук заявив, що за ці порушення мають відкривати кримінальне провадження за статтею 298 кримінального кодексу «Нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури».

Міліція, яка прибула на виклик, взяла пояснення у будівельників, священиків та взяла повідомлення про злочин, складений і підписаний колективно депутатами, краєзнавцями та громадськими активістами. На виклик прибув і начальник Луцького міськвідділу поліції Ігор Муковоз. Він заявив, що справу розглянуть і кваліфікують. Якщо будуть підстави, то відкриватимуть провадження. Пообіцяв протягом доби відреагувати на ситуацію.

Голова інформаційно-видавничого центру Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Віталій Собко не зміг надати відповідей на питання журналістів. Він заявив, що не знає про таке будівництво. За його словами, спочатку він поговорить із митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом про ситуацію.

З надійних джерел стало відомо, що адміністрація єпархії таким чином намагається збудувати альтанку, де могли б фотографуватися молодята.  На даний час роботи зупинені.

Залиті стовпчики

Розрита яма біля пам'ятника 1914 року

Один із будівельників

Віталій Собко

Ярослав Матвіїв

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі