Як вирішити «бурштинове» питання на Волині: позиція нової облради

Джерело: Волинські новини
  1. Новина відноситься до:

Бурштинове питання вже більше року жваво обговорюють на всіх рівнях місцевої влади і в правоохоронних органах. Та досі питання ніхто не вирішив.

Ще з квітня в обласній раді депутати минулого скликання розглядали можливість створення комунального підприємства, яке б займалося видобутком бурштину, та питання успішно провалили і залишили розбиратися з ним новообраним депутатам, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Голова Волинської обласної ради Ігор Палиця у прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь» поділився своїм баченням вирішення проблеми. Так, на його думку, варто все-таки створити комунальне підприємство, аби податки від його діяльності залишалися в місцевому бюджеті.

«Люди, які копають бурштин, не беруть його по кишенях. Їм хтось платить за те, що вони, порушуючи закон, ховаючись, живучи в лісах, заробляють для сімей. Моя бачення таке: має бути комунальне підприємство, що буде належати волинській громаді. Воно повинне отримати всі дозволи і ліцензії на видобуток. І, якщо хтось хоче інвестувати гроші, — будь ласка. Якщо ні, то це комунальне підприємство буде заробляти і платити гроші тим людям, які там живуть. А податки будуть йти в село, район, область», - пояснив він.

До слова, Ігор Палиця розповів, що як тільки новообрані депутати обласної ради визначалися, в яких комісіях хочуть бути, то найбільше депутатів виявили бажання взяти участь в роботі не бюджетної, а, власне, екологічної комісії. Адже саме вона має розглядати детально питання видобутку бурштину. Однак голова облради одразу ж попередив: лобіювати інтереси приватних компаній, які будуть лише збагачуватися на волинському бурштині і не платити податки на місцях, ніхто не буде.

«Щоб з’явилися приватні компанії, які будуть розграбовувати, розкопувати волинські землі, а потім ми будемо ловити контрабанду на митниці, то такого бачення у мене немає. Давно треба було прийняти закон і дати людям можливість заробляти, а державі — контролювати. Так, як це є із золотом, цінним камінням», - зауважив він.

До слова, законопроект, який має регулювати видобуток і подальшу переробку бурштину, нині пройшов слухання у профільних комітетах і вже включений на розгляд чергової сесії Верховної Ради у другому читанні.

Ігор Палиця зазначив: члени екологічної комісії і працівники апарату мають опрацювати пропонований законопроект, і вивчити його. Так, стане відомо, чиї інтереси він захищає: місцевого населення, чи певних бізнесових кіл. Відтак, якщо будуть певні зауваження, обласні депутати зможуть звернутися до волинських нардепів, аби під час розгляду законопроекту ті запропонували правки.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі