Як виглядав дубенський замок у 1920-х роках

В одній із зарубіжних колекцій вдалось розшукати колекцію світлин міста Дубно Рівненської області часів міжвоєнного періоду, а саме 1920-1930-х років. В той період Дубно входило до складу Волинського воєводства, центр якого був у місті Луцьку.

В об’єктив фотографа попав Дубенський замок. Відомо, що на території Дубенського замку розташовані два палаци: з південного боку — палац князів Острозьких, а навпроти нього — палац князів Любомирських.

Дубенський замок вважається одним із найдавніших замків Великої Волині. Офіційною датою появи Дубенського замку вважається 1492 рік, проте археологічні дослідження засвідчили, що перші оборонні споруди тут з’явились у Х ст.

В XVII ст. Януш Острозький, князь, каштелян краківський реставрував замок у стилі пізнього ренесансу. Саме в той час з’явились два бастіони зі сторожовими вежами, які можна побачити на фото.

Справжньою «родзинкою» Дубенського замку сьогодні є його підземелля. Раніше підземні ходи-тайники, були місцем, де місцеві жителі зі своїм майном ховались час ворожих нападів.

Цікавий факт, що дубенський замок у XVI ст. мав на озброєнні 73 гармати. Окрім того твердиня була оточена глибоким ровом, який заповнювався водою.

Дубенський замок сьогодні перебувай в доброму стані, він відбудований і його полюбляють туристи не лише з України, а й сусідніх держав.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі