Повінь у Луцьку 90 років тому: вода у Стиру піднялася на п’ять метрів

Джерело: Волинські новини

У квітні 1932 року на Волині відбулося справжнє природне лихо. Внаслідок аномально сніжної зими вода в річках піднялася на високий рівень, відтак регіон затопило.

Якщо говорити про Луцьк, то саме 7-8 квітня 1932 року зафіксували абсолютний максимум рівня води в річці Стир. Він сягав тоді близько 5,15 м.

Наслідки стихії можемо побачити на фотографіях, які були зроблені краківськими фотографами на центральних вулицях Луцька.

 

В добірці світлин є фото, які демонструють вигляд міста із висоти пташиного польоту. На цих кадрах Луцьк не відразу впізнається, він тут схожий на Венецію. Проте завдяки розташуванню головних храмів місто все ж проглядається.

 
 

Повінь 1932 року зачепила не лише Луцьк, значно постраждали й інші населенні пункти тогочасного Волинського воєводства.

 
 

Унаслідок повені було повністю знищено 17 головних мостів Волині та пошкоджено ще 20. На Волинському Поліссі було втрачено 50% посівних площ. Аномально снігова зима завдала шкоди господарству, а також приватним будівлям волинян.

 
 

Держава частково покрила завдані збитки із бюджету, проте не повністю. Наслідки повені коштували Волинському воєводству 90 років тому кількох мільйонів злотих – величезної суми для тих часів.

 
 
 

Джерело фото: www.nac.gov.pl

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі