Фотоспогади: морозно-зимовий Луцьк на світлинах документалістки Ірини Левчанівської

Фотоспогади: морозно-зимовий Луцьк на світлинах документалістки Ірини Левчанівської

«От колись зими були!.. Не те, що тепер».

Ірину Левчанівську знають як фотографа-документаліста. Вона зафіксувала Луцьк у багатьох своїх фотографіях, які були опубліковані у кількох альбомах. На її світлинах бачимо Луцьк в другій половині ХХ століття. Особливо цікаві фото 1950-х, коли місто ще не було так фотографоване, як у пізніший час. Роботи Ірини Левчанівської є цінним джерелом вивчення того періоду.

Усю другу половину ХХ століття вона дуже багато фотографувала Луцьк. У певний час захопилася краєзнавством, збирала різні оповіді про минуле, малювала. Вийшли друком кілька її альбомів із зображеннями Луцька на фото і на її власних малюнках. Залишені там Іриною Левчанівською коментарі стали цінними штрихами до історії міста, як і її фотографії.

Іменем Олени Левчанівської, матері Ірини, названо вулицю в Луцьку. Її пам’ять вшановано найперше за те, що вона була небайдужою до питань прав жінок у Польщі, а також української громади на Волині. Заслуга Левчанівської у тому, що вона порушувала питання перед широкою публікою, що актуалізовувало проблеми жінок, білорусів та українців у міжвоєнній Речі Посполитій. Через це могла мати проблеми з тогочасною владою, але реальної шкоди їй завдала вже влада радянська.

На цих фото бачимо місто в зимовий період, коли було багато снігу, а мороз був достатньо сильний, щоби довгий час тримався лід, із якого лучани робили ковзанки. Джерело фотографій – Державний архів Волинської області.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі