Коротко про історію холонівського палацу

Холонів сьогодні – невелике знане хіба серед рибалок село з орнітологічним заказником у Горохівському районі. Та його історія приховує цікаві факти. Колись тут був один із найбільших палаців Волині.

Шляхетський рід Холоневських, який і отримав назву від села, тягнеться з XV століття. Власне, історія місцевості не позначена якимись значними подіями. Холонів був родовим гніздом, одним із багатьох подібних. Палац збудували, найімовірніше, у XVIII столітті. Він мав ознаки змішаного стилю – пізнього бароко і раннього класицизму. Складався з головного корпусу на два поверхи з колонами і двох бічних корпусів, з’єднаних критими галереями з головним. У плані весь комплекс був дугоподібним.

На другий поверх із холу вели масивні дубові сходи. У кімнатах був кольоровий паркет з геометричним орнаментом. Стелі декоровані ліп­ленням. Кімнати прикрашали білі мармурові каміни в стилі Людовіка XVI. Над камінами з позолоченими годинниками висіли дзеркала. Усі покої містили меблі першої чверті ХІХ століття. Серед картин виділялися родинні портрети та мініатюри. Була велика бібліотека та колекція порцеляни. У середині ХІХ століття тут бував Наполеон Орда. Цілком зрозуміло, що палац з парком надихнув художника і він змалював його.

У 1880-х роках палац згорів, але згодом його відновили у колишній розкоші. Ця пам’ятка волинського шляхетства не витримала ХХ століття. Палац було повністю знищено під час Першої світової війни. До наступної війни залишався тільки старий парк.

 

Холонів на акварелі Наполеона Орди. Зображення katalog.muzeum.krakow.pl

Ставок у Холоневі. agrovolyn.com

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі