Горіховий Спас: традиції та прикмети

Джерело: Gazeta.ua

29 серпня традиційно святкують Горіховий Спас. На святковому столі в день Третього Спаса обов'язково мають бути горіхи та свіжоспечений хліб. Звідси пішло ще одна назва Горіхового Спаса – Хлібний.

Третій Спас присвячений спогаду перенесення зі стародавнього турецького міста Едеси до Константинополя нерукотворного образу Ісуса Христа. За переказами, Ісус умив обличчя водою і потім обтер рушником, на якому відбився його лик. Це рушник зцілив володаря Едесси від смертельної хвороби, що сприяло поширенню там християнства.

Згодом саме з цього зображення Ісуса Христа були написані перші ікони Спаса Нерукотворного.

Горіховий Спас – традиційний час ярмарків. Особливо цінним вважалося принести з "горіхової" ярмарки полотно. Одяг для дитини, зшитий з нього обіцяв малюкові здоров'я і благополуччя всій родині.

На Горіховий Спас освячують різного виду горіхи, однак не забороняється додати яблука, мед і навіть овочі. Також прийнято освячувати колодязі. В цей день ходять в баню і паряться там з горіховими віниками. Вважається, що сила води і горіха зробить тіло міцним і захистить від недоброго ока.

Починаючи з Третього Спаса сіяли озиме жито. Починався цей ритуал з домашньої молитви, потім господині проводжали чоловіків на поле з хлібом і сіллю. Після посіву озимого хліба будинку їли пиріг з кашею.

В цей день не можна: лихословити і сваритися, бо весь негатив може повернутися до кривдника, відмовлятися від роботи, оскільки Горіховий Спас – час збору врожаю. Ходити в ліс без оберега, адже цього дня там можна зустріти нечисту силу та відмовляти у допомозі нужденним та мандрівникам.

Прикмети та повір'я на Горіховий Спас:

 

Коли гарний Третій Спас — взимку буде квас.

Якщо журавель відлітає до Третього Спасу, то на Покрову буде морозно, а ні — так і зима зажде.

Багато горіхів на Спас — через рік запасешся хліба про запас.

Третій Спас запитає у вас: чи жнивували, чи в холодку пролежали.

Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі