Неподалік Стамбула виявили стоянку вікінгів

Джерело: Gazeta.ua

Археологи переконані, що знайшли квартал вікінгів у давньому місті Брутея за 20 км від сучасного Стамбула. Колись там розташовувалася гавань із виходом до Мармурового моря.

"Вікінги жили в Константинополі між VIII - XI століттями в різні періоди. Під час розкопок Брутеї ми виявили, що їхнє поселення - між IX - XI століттями", - сказав керівник археологічної групи Ченгюл Айдингюн.

На думку вчених, вікінги прийшли до регіону як найманці чи торговці. Оскільки правителі Константинополя боялися, що ті можуть завоювати місто, то дозволяли їм входити групами по 35 людей вранці і виходити до заходу сонця. Вікінги могли селитися лише за межами міста, тому вирішили зупинитися в Брутеї.

Розселення іноземців у Брутеї підтверджували і давні тексти. Вікінги згадуються в них як найманці імператора Михайла VII Дуки (1071-1078 р.).

Під час пошукових робіт у цьому районі археологи знайшли хрест із сірої амбри - речовини, що утворюється у травному тракті кашалотів. Подібні носили лише в північній Європі. Також викопали намисто із зображенням морського змія Йормунганда. В міфах про вікінгів він був одним із символів короля Рагнара Лодброка.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі