Перше видання Книги рекордів Гіннеса надрукували в Лондоні у 1955 році

Джерело: Gazeta.ua

Перше видання Книги рекордів Гіннеса надрукували в Лондоні 27 серпня 1955-го. Її назвали на честь Артура Гіннеса, який заснував в XVIII ст. пивну компанію. Примірник коштував 5 шилінгів - $9 на сьогодні.

Керівник пивної компанії Guinness сер Г'ю Бівер вирішив створити альманах, де будуть зібрані всі досягнення у світі тварин та людей у межах Великої Британії. Порадився із знайомими - близнюками-вундеркіндами Норрісом та Россом Маквайтерами.

Вони працювали над книгою цілий рік. На адреси астрофізиків, фізіологів, зоологів, метеорологів, вулканологів, ботаніків, орнітологів, економістів, нумізматів, кримінологів, етимологів і багатьох інших фахівців відправили численні листи. У кожному зверненні просили або назвати рекорди із певної галузі або підтвердити чи спростувати уже відомі факти.

Брати особисто перевіряли деякі сумнівні рекорди. Комісія відхиляла всі пропозиції, які несуть в собі якусь небезпеку для потенційного рекордсмена, так і для глядачів. Брати відмовили вагітній жінці, яка стверджувала, що її плід продиктував їй з живота довгу історію і заслуговує запису в Книзі рекордів Гіннесса. Не приймали до уваги "рекорди" тварин-циркачів, чи досягнення по кількості вбитих чи впольованих звірів чи птахів.

У передмові йшлося: "Книга про найвище і найнижче, велике, мале, швидке, старе, нове, гучне, гаряче, холодне, сильне". Мала 200 сторінок і 12 розділів із рубриками і підрубриками. Серед них - "Всесвіт", "Природний світ", "Аварії та катастрофи", "Досягнення людини". Окрім спортивних рекордів, у книзі були і найбільш дивні рекорди – наприклад, найдовші вуса, найдовші нігті, чи найголосніший голос.

Наступного року вийшло друге британське видання і довідник був вперше виданий у США під назвою у кількості 50 тис. примірників. Там вмістили світові рекорди.

Книга рекордів Гіннесса входить в п'ятірку найпопулярніших книг в світі, яку очолює Біблія. Щороку видають тиражем понад 80 млн примірників на 40 мовах у 100 країнах світу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі