Вона «служила бідним, живучи серед них»: 110 років тому народилася мати Тереза

Джерело: Gazeta.ua

26 серпня 1910 року в місті Скоп'є Османської імперії (нині Македонія) народилась доброчинниця Агнеса Гонжа Боякшу. Тато помер, коли їй було 8 років. Мати виховувала дівчинку в католицьких традиціях, що стало основою її життєвого шляху.

Рідний дім Агнеса покинула у 18 років. Вона поїхала до Ірландії вивчати англійську мову. Через рік переїхала в Гімалаї опікуватись індійськими дітьми. В Індії Агнеса прийняла першу обітницю і обрала собі ім'я Тереза на честь покровительки місіонерів Терези де Лізьє.

У 36 років Гонжа покинула індійський монастир Дарджілінг і пішла «служити бідним, живучи серед них». У 1948 році заснувала Орден милосердя, який займається допомогою нужденним і нині. 

Мати Тереза сказала, що буде піклуватись про таких людей: «голодних, голих, бездомних, скалічених, сліпих, прокажених, усіх тих, хто для суспільства небажаний, про кого воно не піклується, про людей, що стали тягарем для громади й від яких усі відсахуються».

На початку створення ордену було 13 членів, зараз їх вже 4000. Черниці допомагають сирітським притулкам, закладам догляду за хворими на СНІД та центрам благодійництва в усьому світі. «Люди хочуть хліба, вони голодні. Але існує значно страшніший голод, і цей голод – брак любові»​, - казала матір Тереза.

У 60 років католицька черниця стає всесвітньо відомою завдяки документальному фільму «Щось красиве для Бога». Під час зйомок режисер Мальком Маґґерідж пережив духовний злам і сам став католиком.

Нобелівську премію миру благодійниця отримала в 69 років.

Під час облоги Бейруту у 1982 році вона разом із працівниками Червоного хреста врятувала 37 дітей із прифронтового шпиталю. Під час Чорнобильської катастрофи мати Тереза допомагала жертвам радіоактивного опромінення. Рятувала постраждалих під час землетрусу в Вірменії. Привозила допомогу голодним в Ефіопію.

Через тривалі хвороби в березні 1997 року матері Терезі довелось покинути пост керівниці місії. Через декілька місяців вона померла в індійському місті Калькутті.

Одразу після смерті Папа Іван Павло ІІ розпочав процедуру введення католицької черниці до рангу святих. Для неї зробили виключення, оскільки процес канонізації ініціюється як правило через п'ять років після смерті кандидата.

А вже в 2016 Папа Франциск під час богослужіння у Ватикані проголосив Матір Терезу святою. «На честь Святої Трійці ми оголошуємо та визнаємо Благословенну Терезу Калькутти святою. Ми ставимо її в ряд інших святих та наказуємо, щоб це визнавалося всією Церквою», - сказав Папа Франциск під час церемонії.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі