26 серпня 1939 року німецька диверсійна група помилково вторгнулася на територію Польщі

Джерело: Gazeta.ua

Німецький військовий загін помилково вторгнувся на територію Польщі в ніч на 26 серпня 1939 року. Пролунали перші постріли Другої світової війни.

Німеччина готувала напад саме цього дня, втім, 25 серпня Польща підписала військовий союз із Великою Британією. Тоді Гітлер зупинився і відклав атаку до 1 вересня.

Інформація про це доходила до деяких формувань із затримкою. Броненосець «Шлезвіг-Гольштейн» і декілька інших кораблів, що стояли в Балтійському морі, знялися з якоря і розпочали рух у сторону Вестерплатте в Данцігу, де розташовувалася польська військова база і склади, але вчасно зупинилися.

Жодної інформації про зміну планів не отримала одна з німецьких диверсійних груп кількістю 70 осіб під командуванням лейтенанта Ганса Херцнера. Уночі вони перейшли польський кордон і вступили на Яблунківський перевал у Сілезії - тепер у Чехії. Там розташовувалася залізнична станція Мости і стратегічний тунель. Група мала вибити польські сили, встановити контроль над залізницею до підходу основних сил і не допустити підриву тунелю.

Німці відкрили вогонь і захопили станцію, взяли всіх робітників у полон, але одній телефоністці вдалося зв'язатися з військовими та поліцейськими, які охороняли тунель. Уранці після тривалої перестрілки їм вдалося відбити наступ, а рештки диверсійної групи, не дочекавшись «запланованого» підходу основних сил, відступили у Словаччину.

Незабаром Польща отримала від Німеччини офіційні вибачення. Командування заявило, що акцію спланував «божевільний», який діяв без наказів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі