411 років тому Галілео Галілей представив свій телескоп, який зробив за одну ніч

Джерело: Gazeta.ua

Галілео Галілей 25 серпня 1609-го продемонстрував Великій раді і дожу Венеції телескоп. З його він допомогою супутники Юпітера, кратери на Місяці, плями на Сонці, довів обертання Сонця навколо своєї.

Винахідником телескопа вважається Ганс Ліпперсгей, голландський окулярний майстер німецького походження. Він, однак, не отримав патент на свій «прилад, що бачить речі далеко, як ніби вони поруч». Досить швидко голландські телескопи поширились Європою і Галілео Галілей зробив власний телескоп за одну ніч. Помістив дві лінзи у свинцеву трубу. Удосконаливши свій пристрій наступного року, телескоп Галілея міг збільшувати до 33 разів. Відкрив супутники Юпітера, кратери на Місяці і виявити, що Чумацький шлях складається з безлічі зірок.

1615 року Папа Римський Павло V заявив, що вчення, згідно з котрим Сонце нерухоме і знаходиться в центрі світу «хибне, абсурдне, єретичне по формі і протирічить Святому письму». Галілею було наказано переглянути свої погляди. Наступного року Галілея викликали в Рим на суд інквізиції. Будучи ізольованим у палаці інквізиції, він користувався великими привілеями. Займав три кімнати, мав слугу, вів переписку без контролю з боку цензури. Перший допит відбувся навесні 1633 року і Галілей підтвердив, що згоден покаятися.

За 18 днів його звільнили із в'язниці. Книжки заборонили і до кінця своїх днів учений став в'язнем інквізиції. Жив під домашнім арештом у своєму маєтку неподалік Флоренції. Йому забороняли відвідувати інші міста, приймати гостей. Галілео Галілей помер 8 січня 1642-го у своєму ліжку. Папа Урбан заборонив ховати Галілея в родинному склепі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі