Півтори години та шкільний зошит: як творили Акт про незалежність

Джерело: 24 канал

Півтори години, шкільний зошит і бажання – це все, що було потрібно Левкові Лук'яненку та Леонтієві Сандуляку, щоб написати чернетку Акту про незалежність. 24 серпня кияни заполонили площу перед Радою та відзначили перший День Незалежності.

Декларацію про суверенітет України було прийнято 16 липня 1990 року. Вже через рік, 24 серпня 1991 року, наша держава стала незалежною. Про історичні факти та події – читайте в матеріалі 24 каналу.

 

Історичні факти та фото

Декларація про державний суверенітет

На історичному документі про державний суверенітет України депутати залишають написи: "Слава Україні", "Ще не вмерла і не вмре", "Від сьогодні – будьмо". 


Декларація про суверенітет України

24 липня жовто-блакитні стяги заповнили весь Хрещатик, та крім того, прапор був піднятий на офіційному флагштоку біля київської міськради. Це вперше з червня 1920 року український прапор замайорів над Києвом.


Український прапор замайорів над Києвом / Скріншот з відео

Перший День Незалежності

16 липня 1991 року Україна святкувала перший свій День Незалежності, хоча офіційні гасла обережно говорять лише про "суверенітет у сузір'ї братніх держав". І знову майдан заповнився українськими стягами, а люди складали пальці у знак тризуба.

Україна святкувала перший День незалежності / Скріншоти з відео

 


Так показували тризуб / Скріншот з відео

Як створювався Акт про незалежність України: історія 

У серпні Верховна Рада ще була на канікулах, але спроба державного путчу змусила українських парламентарів зібратись на позачергове засідання. Можна було спробувати розширити суверенітет України, але й був шанс скористатися розгубленістю комуністів і протягнути вагоміший закон.

Левкові Лук'яненку та Леонтієві Сандуляку вранці, 23 серпня, вдалось написати за півтори години у шкільному зошиті написати чернетку Акта про проголошення незалежності України. 

Для документа обрали визначення "акт", бо слово закон здавалось надто буденним та натякало на багаторазову дію. А, наприклад, універсал – пов'язували з Петлюрою, це могло відлякати комуністів.


Левко Лук'яненко / Скріншот з відео

В офіційній версії слова Лук'яненка дещо відредагували: вилучили згадку про УНР, Четвертий Універсал 1918 року та законодавство СРСР, а до визначення "неподільна" додали ще й недоторканна. Документ надрукували й роздали депутатам на ознайомлення.


Чернетка Акта про проголошення незалежності України / Скріншот з відео


З трьох варіантів назв документу обрали слово "акт" / Скріншот з відео

Наступного дня десятки тисяч киян заполонили площу перед Верховною радою. 


Десятки тисяч киян заполонили площу перед Верховною радою / Скріншот з відео

Українці вже не боялися показати своє ставлення до Радянського союзу. Кравчук поставив акт на голосування: 346 депутатів голосують за незалежність, проти – лише один комуніст.


Голосування за незалежність / Скріншот з відео

До парламентської зали внесли жовто-блакитний прапор, з яким українці стояли на барикадах біля Верховної Ради Росії. Кравчук виявився неготовим до таких масштабів.


До парламентської зали внесли жовто-блакитний прапор / Скріншот з відео

Уродинник Левко Лук'яненко вийшов до людей і зачитав текст Акта всім присутнім. 


Левко Лук'яненко / Скріншот з відео

 
Він вийшов до людей і зачитав текст Акта всім присутнім


Цієї ж доби у Левка Лук'яненка був день народження / Скріншот з відео


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі