140 років тому народився автор «Пурпурових вітрил» Олександр Грін

Джерело: Gazeta.ua

Російський письменник Олександр Грін народився 23 серпня 1880 року в повітовому містечку В'ятської губернії Слободське у родині польського службовця. Його справжнє ім'я – Олександр Гриневський.

Отримавши початкову освіту вдома, продовжив навчання в училищі, з якого його виключили за сатиричні вірші, що висміювали педагогів.

Поїхав до Одеси із мрією стати моряком. Був матросом, рибалкою, кухарем, вантажником, землекопом, лісорубом, плотарем на Уралі й золотошукачем. Згодом, хлопець зрозумів, що кар'єра моряка не для нього.

Добровольцем пішов до царської армії, де протестував проти жорстокості командирів. Тому більшу частину своєї служби Грін провів на гауптвахті. З допомогою революціонерів йому вдалось втекти. Почав читати заборонену літературу, відвідувати таємні збори, виконувати доручення, проводити революційно-пропагандистську роботу серед матросів, за що у 1903 році його заарештували у Севастополі.

Літературний дебют письменника відбувся у Москві – в 1906 році надрукували його перше оповідання «Заслуга рядового Пантелеєва». Твір написав, як агітку, що призначалась для розповсюдження серед солдатів. Майже увесь тираж вилучили.

З початком громадянської війни Гріна забрали до армії, де він тяжко захворів. У відчаї звернувся до Максима Горького, який домовився про лікарню, дістав рідкісні на той час продукти і ліки, допоміг отримати кімнату в Будинку мистецтв і академічний пайок.

Помер письменник у бідності та забутті 8 липня 1932 року від раку легень.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі